Allmänning

Varfor dor man av diabetes?

Varför dör man av diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Vilka komplikationer är vanliga vid diabetes?

Makrovaskulära diabeteskomplikationer utgörs av:

  • Koronar hjärtsjukdom. Diabetes ökar starkt risken för prematur koronar hjärtsjukdom omfattande hjärtinfarkt och angina pectoris.
  • Ischemisk stroke.
  • Hypertoni.
  • Diabeteskardiomyopati.
  • Perifer kärlsjukdom.

Vad är komplikationer vid diabetes?

Vid diabetes ökar risken för aterosklerotiska* förändringar i både små och stora blodkärl. De småkärlsförändringar som uppkommer i till exempel njurarna och på näthinnan kan leda till nedsatt njurfunktion och sämre synförmåga. I hjärtat kan det förekomma skador i både stora och små blodkärl.

Vad är komplikationer vid typ 1-diabetes?

Plötsliga komplikationer vid typ 1-diabetes Plötsliga komplikationer beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden. Om man har kraftigt förhöjda blodsockervärden kan man få syraförgiftning, ketoacidos. Om blodsockervärdet blir alltför lågt kan resultatet bli insulinkänning.

Varför har du diabetes typ 2?

Du som har diabetes har en högre risk än andra att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta eftersom diabetes ger komplikationer i blodkärl så som åderförkalkning, vilket kan leda till stroke och hjärtinfarkt. 75 procent av alla med diabetes typ 2 dör på grund av en hjärt- kärlsjukdom.

Kan man få en rekyleffekt efter en insulinkänning?

Efter en insulinkänning kan man få en så kallad rekyleffekt under det närmaste dygnet, vilket innebär att blodsockervärdet blir för högt. Om det är rejält förhöjt beror det oftast på att man ätit eller druckit för mycket under insulinkänningen.

Share this post