Rekommendationer

Vad ar skillnaden mellan statsvetare och samhallsvetare?

Vad är skillnaden mellan statsvetare och samhällsvetare?

En generell uppfattning är att du blir samhällsvetare efter att du studerat statsvetenskap på universitetet. Men beteckningen samhällsvetare är egentligen ett sammanfattande begrepp för flera olika grupper akademiker med mycket olika ämneskunskaper och funktioner i arbetslivet.

Vad kan man jobba med som Samhällsanalytiker?

Som samhällsanalytiker arbetar du för att förstå och förändra människor som medlemmar av grupper, organisationer och samhällen. I programmet läser du 150hp sociologi och socialpsykologi. Programmet riktar sig till dig som har ett intresse för människor och mänskliga handlingsmönster.

Vad tjänar en nyexaminerad statsvetare?

Medianlönen i den privata sektorn är 50 000 kronor i månaden. Medianlönen för er inom statlig och kommunal sektor är 45 400 respektive 44 900 kronor i månaden. Den rekommenderade ingångslönen för en nyexaminerad samhällsvetare är 33 900 kronor i månaden, som också är medianlönen.

Vad betyder samhällsvetenskapliga?

Samhällsvetenskap är en samlingsbenämning på de vetenskapliga ämnen (samhällsvetenskaper) som studerar samhället ur olika aspekter. Samhällsvetenskap kan, beroende på inriktning, överlappa med beteendevetenskap och humaniora.

Vad kan man jobba med som samhällsvetare?

Samhällsvetare är tränade att söka, bedöma och analysera information till beslutsunderlag i politiken och näringslivet. Vanliga studieinriktningar är statsvetenskap, statistik, sociologi, ekonomisk historia, samhälls- och kulturgeografi och nationalekonomi.

Vad kan man jobba med som statsvetare?

arbete inom och kontakter med myndigheter i Sverige, arbete inom och kontakter med andra länder, arbete inom och kontakter med internationella organisationer (EU-samordnare, ambassadsekreterare, flyktinghandläggare), politiska arbetsuppgifter (politisk sakkunnig, borgarrådssekreterare)

Vad finns det för olika jobb?

På de 24 branschsidorna finns information och länkar som gäller branschen där ditt drömyrke finns.

  • Administration & ekonomi.
  • Bygg & anläggning.
  • Data & IT.
  • Djursjukvård.
  • Fordon & Transport.
  • Försäljning, inköp & marknad.
  • Hantverk.
  • Hotell, restaurang & turism.

Vad kan man få för jobb som statsvetare?

Arbetsuppgifterna kan innebära kvalificerad och kritisk omvärldsanalys och politisk informationsbehandling. Som statsvetare har du en väldigt öppen arbetsmarknad framför dig. Exempelvis kan du arbeta som utredare, analytiker, journalister, kommunsekreterare, EU-tjänstemän, politiska sekreterare och FN-attachéer.

Vad kan man bli som statsvetare?

Vad blir man som samhällsvetare?

En samhällsvetenskaplig utbildning på grundnivå omfattar tre år (180 högskolepoäng) för en kandidatexamen. Därefter kan man fortsätta på avancerad nivå i två år för en mastersexamen. På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen som omfattar två respektive fyra år.

Vilka ämnen är samhällsvetenskap?

Du kommer bredda och fördjupa dina kunskaper om olika samhällsfrågor. Du kommer också att lära dig om livsvillkor på en individ- grupp och samhällsnivå. På inriktningen får du möjlighet att fördjupa dig i ämnen som filosofi, geografi, historia, psykologi, religion, samhällskunskap och internationella relationer.

Vad kan man bli om man läser samhällsvetenskapliga programmet?

Tips på yrken efter Samhällsvetenskapsprogrammet:

  • Advokat. Arbetsmiljöinspektör. Arkeolog. Art director. Banktjänsteman. Behandlingsassistent. Bibliotekarie.
  • Influencer. Innovatör. IT-arkitekt. Journalist. Jurist. Kommunikatör. Konsult.
  • Psykolog. Präst. Rektor. Skötare inom psykiatrisk vård. Social media manager. Socialsekreterare.

Share this post