Rekommendationer

Varfor far man MDS?

Varför får man MDS?

Myelodysplastiskt syndrom, MDS, kännetecknas av mognadsstörningar i blodet och i benmärgen. Det är inte klarlagt att sjukdomen är ärftlig men orsaken till MDS är olika genetiska förändringar på tidig stamcellsnivå. Sjukdomen drabbar framför allt äldre personer.

Hur länge lever man med MDS?

Man brukar tala om lågrisk- och högrisk-MDS. Med detta menar man att lågrisk innebär hög förväntad överlevnad och låg risk att övergå i akut leukemi. Högrisk innebär låg förväntad överlevnad och hög risk för att övergå i akut leukemi.

Vad är pancytopeni?

Svensk definition. Brist på alla blodceller dvs röda blodkroppar (erytrocyter), vita blodkroppar (leukocyter) och blodplättar (trombocyter).

Vad finns det för blodsjukdomar?

Innehåll – Blodsjukdomar

  • Polycytemi – för många röda blodkroppar i blodet. Polycytemi innebär att du har för många röda blodkroppar i blodet.
  • Blödarsjuka. Blödarsjuka gör att du börjar blöda lättare och kan blöda längre än en person som inte har blödarsjuka.
  • Brist på vitamin B12.
  • Brist på järn.
  • Blodbrist – anemi.

Är MDS cancer?

Det är stor risk att MDS övergår i akut leukemi som är mycket svårbehandlad. I cirka vart tionde fall orsakas MDS av en tidigare behandling som skadat benmärgens stamceller, oftast cellgifter mot cancer. Den enda möjligheten att i dag bota MDS är transplantation av benmärg.

Hur får man MDS?

Majoriteten av de som drabbas av MDS är äldre än 55 år. Risken att drabbas av MDS är större om du tidigare har behandlats med cytostatika, man kan även se att höga doser av joniserande strålning (strålbehandling, strålolyckor) ökar risken.

Kan man leva utan benmärg?

Röda blodkroppar, vita blodkroppar eller blodplättar kan inte mogna och vissa av dem kommer inte ut i blodbanan, utan samlas i benmärgen. Dessa celler kan ha en kortare livslängd, vilket resulterar i färre mogna blodceller i blodet. Cellerna kan faktiskt dö i benmärgen innan de mognar.

När MDS utvecklas till AML?

MDS är en klonal blodsjukdom som stegvis utvecklas i hematopoetiska stamceller och som leder till successiv ökad mognadsstörning i märgen, med tilltagande cytopeni som följd. På sikt finns risk för övergång i akut myeloisk leukemi (AML).

Hur kan stamceller användas vid behandling av sjukdomar?

När stamcellerna i benmärgen har delat sig och mognat kan de bilda i princip alla blodets celler. Vid en stamcellstransplantation kan de transplanterade stamcellerna bilda nya friska blodceller. Dina egna stamceller kan tas från blodet och föras in i benmärgen, en så kallad autolog transplantation.

Vad är polycytemia vera?

Polycytemia vera (PV) är en myeloproliferativ neoplasm (MPN) med ökning av framför allt erytrocyter, men ofta även leukocyter och trombocyter. Ett högt hemoglobin (Hb) är det som oftast leder till misstanke om PV. Ett annat vanligt kännetecken är järnbrist som ger en paradoxal järnbristpolycytemi.

Vilka typer av blodcancer finns det?

Lymfatisk blodcancer utgår från det lymfatiska systemets celler, lymfocyterna….Till de lymfatiska blodcancersjukdomarna hör:

  • Akut lymfatisk leukemi, ALL.
  • Kronisk lymfatisk leukemi, KLL (som WHO klassificerar som lymfom)
  • Hodgkins lymfom.
  • Non Hodgkins lymfom.
  • Myelom.

Vilka olika typer av blodkroppar finns det?

Det finns tre olika sorters blodkroppar:

  • Röda blodkroppar innehåller hemoglobin. Det är ett protein som transporterar syret från lungorna.
  • Vita blodkroppar deltar i kroppens försvar mot infektioner och läker skador.
  • Blodplättar gör att blodet levrar sig när du har fått en skada. Blodplättar kallas också trombocyter.

Share this post