Rekommendationer

Vad starker njurarna?

Vad stärker njurarna?

Den bästa drycken för njurarna och urinblåsan är vatten. Omkring 60% av din kropp består av vatten så därför måste du vara uppmärksam på att hela tiden tillföra nytt vatten. Om du inte dricker tillräckligt, eller om du förlorar mycket vätska, kan du bli uttorkad och få njursten.

Vad ska man äta för att stärka njurarna?

– I början av njursvikten (stadie 1-3) gäller det att äta mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter och frukt. Det är viktigt att inte använda för mycket salt och se till och få i sig rätt sorts fett som fet fisk, olja, nötter och frön.

Vilken mat ska man undvika vid njurproblem?

Andra livsmedel som bör undvikas är citrusjuice, banan och mjölk som dryck. Detta beror på det höga innehållet av fosfor och/eller kalium. Den lagade maten behöver inte vara helt fri från ost och mjölk. Många patienter som har njursvikt har även diabetes.

Hur kan man rena njurarna?

Regelbunden motion och en sund livsstil kan göra mycket för dig med nedsatt njurfunktion. En halvtimmes promenad om dagen ger sänkt blodtryck, bättre blodcirkulation, bättre kondition och minskad trötthet. Och för rökaren som fimpar för gott minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar efter bara ett dygn.

Kan njurarna återhämta sig?

Tidigare friska njurar återhämtar sig helt efter en lindrig skada. Följderna av en svår skada kan vara progredierande njursvikt eller till och med ett bestående behov av behandling med konstgjord njure, dvs. dialysbehandling. Det här gäller särskilt om njurfunktionen var nedsatt redan före den akuta skadan.

Vad är dåligt för njurarna?

Högt blodtryck, övervikt och diabetes belastar njurarna och ökar risken för njurskador. Å andra sidan skyddas njurarna av god behandlingsbalans vid högt blodtryck och diabetes samt behandling av blodfettrubbningar. Undvik överdriven användning av antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel.

Share this post