Trendig

Nar ska man byta Mirena?

När ska man byta Mirena?

Samma Mirena kan användas i 6 år när den används som preventivmedel (för att förhindra graviditet) och i 5 år när den används för behandling av onormalt rikliga mentruationsblödningar eller som skydd för att förhindra oönskad tillväxt av livmoderslemhinnan hos kvinnor som under klimakteriet använder …

Vad händer om man har en hormonspiral för länge?

Prata med den som sätter in spiralen för att få veta hur länge spiralen skyddar mot graviditet. Det kan variera från tre till sex år. Efter den tiden måste spiralen tas ut eller bytas. Om du inte sätter in en ny spiral då eller om du tar ut spiralen i förtid kan du bli gravid.

När kan man ligga efter spiral?

Om du har haft oskyddat samlag kan du använda kopparspiral för att inte bli gravid. Kopparspiralen måste då sättas in senast fem dygn efter det oskyddade samlaget. Du kan sen välja om du vill ta ut den eller ha den kvar som skydd mot graviditet.

Hur ofta ska man byta hormonspiral?

En del spiraler behöver bytas ut vart tredje år och en del vart femte år. Det går att sätta i en ny spiral direkt efter att den gamla plockats ut. Du kan få hjälp att ta ut din spiral hos en barnmorska eller gynekolog när som helst om du vill.

Hur påverkar hormonspiral klimakteriet?

De flesta som använder hormonspiral har inga mensblödningar. Det kan därför vara svårt att veta om klimakteriet har börjat eftersom du inte får någon oregelbunden mens. Prata med din gynekolog om du är osäker på om du är i klimakteriet. Du kan ha kvar din hormonspiral om du behandlas med östrogen.

Kan spiralen skava?

En barnmorska eller gynekolog kan kolla att spiralen sitter som den ska. Ibland kan spiralens trådar ha klippts för korta vid insättningen, det kan göra att de känns när man har samlag. I så fall måste spiralen bytas ut.

Hur länge kan man ha ont efter att ha satt in en spiral?

Men det är vanligt att ha ont ett litet tag efter att spiralen har satts in. Det brukar kännas ungefär som en molande mensvärk och det kan hålla i sig i ett par dagar upp till ett par veckor. Du kan ta smärtstillande tabletter för att minska värken.

Kan man tappa sexlusten av hormonspiral?

En färsk studie jämförde skillnaden mellan koppar- respektive hormonspiralers inverkan på sexualiteten och ingen betydande skillnad framkom. Användare av hormonspiral har däremot rapporterat ökad sexuell lust och upphetsning och mindre problem med sexualfunktionerna än kontrollgruppen.

Hur länge kan Mirena sitta?

Hur länge kan jag använda Mirena? Mirena är effektivt i sex år när den används som preventivmedel och fem år när den används mot rikliga menstruationsblödningar och menstruationssmärtor, och vid substitutionsbehandling med gulkroppshormon under klimakteriet. Därefter måste hormonspiralen tas ut.

Share this post