Ny

Hur kan samiskan starkas i Sverige?

Hur kan samiskan stärkas i Sverige?

Inom det samiska samhället finns engagemang och intresse inte minst från samiska föräldrar att revitalisera, stärka, de samiska språken inom förskola och skola. Enbart på förskolenivå är det lagligt att bedriva verksamheten helt på samiska.

Vad heter jag och du på nordsamiska?

I Sverige är nordsamiska det vanligaste och är också den största samiska dialekten med cirka 75% av alla talare….Samiska fraser.

Nordsamiska Betydelse på svenska
Buorre beaivi! God dag
Buorre eahket! God kväll
Somá oaidnalit! Kul att se dig!
Mii du namma lea? Vad heter du?

Hur delas den samiska befolkningen in i grupper och dialekter?

Nordsamiskan är störst i Sverige. Den talas av 5-6 000 personer. Några hundra personer talar lulesamiska, och lika många talar sydsamiska. De äldre åldersgrupperna har bättre kunskaper i samiska än de yngre och större andel av befolkningen i norr kan samiska än i söder.

Vilken ställning har samiska i Sverige?

1977 uttalade Sveriges riksdag att samerna är ett urfolk i Sverige. År 2000 infördes en minoritetsspråklag för Sveriges fem nationella minoriteter, varav samerna är en. Samerna är sedan 2011 erkända som ett folk i Sveriges grundlag. I egenskap av urfolk har samerna dessutom ett folkrättsligt skydd.

Var i Sverige talas det mest samiska?

Områden där samiska talas Det sträcker sig från Kolahalvön i Ryssland, över finska Lappland, via landskapet Lappland i norra Sverige samt landskapen Jämtland, Härjedalen och norra Dalarna till Norges kust och inland.

Var pratar man nordsamiska?

Det nordsamiska området sträcker sig från Gällivare i söder till Utsjoki i Finland i norr. Det är den största samiska dialekten med uppskattningsvis 15-17 000 talare. Det finns språkliga miljöer där nordsamiska är det dominerande språket, men dessa ligger i norra Norge.

Vad heter Silver på samiska?

Att silvret benämns som samiskt, betyder att det är, eller har varit, i samisk ägo. Men det är också så att vissa föremål, t ex kåsorna, har ett utseende som är typiskt för det samiska formspråket.

Vad betyder JAUR på samiska?

Ordet jávrre har du säkert redan listat ut betyder sjö. För att beskriva en sjö finns flera varianter. Jaure/jávrre, ávrre eller haure/hávrre. Det sistnämnda ordet används för större sjöar, exempelvis Virihaure som är områdets största, och enligt många också den vackraste.

Hur många dialekter finns det i samiskan?

Samiskans tre huvudspråk är: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Östsamiska talas på Kolahalvön i Ryssland, centralsamiska talas i Finland, Norge samt Sverige och sydsamiska talas i Norge och Sverige.

Hur många talar umesamiska?

Umesamiska

Umesamiska
Ubmejesámiengiälla
Talas i Sverige och Norge
Antal talare cirka 20
Språkkoder

Vilka ord har svenskan lånat från samiska?

Trots att samiskans ställe i språkkontakten med svenskan var oförmånligt och svagt, finns det samiska lånord i svenskan som är bevis på språkkontakten. Dock finns det bara några sådana ord, t. ex.: pulka, jokk, vaja och härk (ISOF 2021a).

Vad tror samer på?

Olika naturfenomen, som solen, månen, åskan och vinden ansågs som gudomliga. De var livgivande och hade både en god och ond sida… Förhållandet till naturen var grundläggande för samernas traditionella tro. Naturen ansågs besjälad och rådare (en slags gudar) vakade över landskapet och djuren.

Share this post