Frågor

Kan jarnbrist paverka hjartat?

Kan järnbrist påverka hjärtat?

Behandling av järnbristanemi Om dina blodvärden är mycket låga och blodbristen påverkar blodcirkulationen eller hjärtat kan du också få en blodtransfusion. Järntabletter ger ofta biverkningar som illamående, förstoppning eller diarré.

Kan järnbrist påverka mensen?

Mensblödningar är den vanligaste orsaken till järnbristanemi i Sverige. Du kan få blodbrist på grund av för lite järn även om din mens inte är riklig. Då kan det bero på att din förmåga att ta upp järn från maten är nedsatt eller att din kost inte innehåller tillräckligt mycket järn.

Vad kan järnbrist leda till?

Järnbrist gör att kroppen får svårt att tillverka hemoglobin, det protein som transporterar syre i kroppen. Det gör att du kan känna dig trött och orkeslös. Det finns många möjliga orsaker till järnbrist, till exempel att du förlorat blod av något skäl eller att du inte kan ta upp järn från maten.

Kan lågt blodtryck bero på järnbrist?

På sikt kan allvarlig eller kronisk anemi leda till bland annat bensvullnad, lågt blodtryck och hög puls, oregelbunden hjärtrytm, blåsljud på hjärtat och hjärtsvikt.

Kan järnbrist leda till utebliven mens?

För kvinnor som redan har svårt att ta upp järn i kroppen kan det bli problematiskt och leda till blodbrist och att menstruationen upphör.

Kan man bli deprimerad av järnbrist?

Att vara trött och att gå runt och känna sig deppig eller orkeslös kan bero på järnbrist. Järnbrist är en av våra vanligaste folksjukdomar och vad många dessutom inte känner till är att du kan ha ett bra blodvärde (Hb) men ändå ha järnbrist. Järnbrist kan behandlas med tabletter, intravenöst eller injektioner.

Hur lågt blodtryck kan man ha innan det är farligt?

Kontakta en vårdcentral om du har tydliga besvär av lågt blodtryck som till exempel ökande yrsel, svimningar, samtidigt oregelbunden hjärtverksamhet eller ont i bröstet.

Hur mycket sjunker Hb vid blodgivning?

Blodgivning minskar hemoglobinet i genomsnitt med 10–15 enheter och den påverkar alltid även järndepåerna. Om hemoglobinet sjunker under referensvärdena som är 117 g/l för kvinnor och 134 g/l för män, talar man om anemi.

Varför sjunker Hb värdet?

Huvudsakliga orsaker till sjunkande Hb är blödning, nedsatt produktion (järn- eller vitaminbrist, inflammation, njursvikt, hemoglobinopati, hypotyreos) samt ökad nedbrytning, hemolys.

När är anemi farligt?

Sök vård på en vårdcentral om du misstänker att du har blodbrist. Sök vård genast på en vårdcentral eller en akutmottagning om du har svart eller blodig avföring. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Share this post