Populära

Hur kan man forbattra lerjord?

Hur kan man förbättra lerjord?

Rätt omhändertagen är lerjorden en utmärkt trädgårdsjord. Du förbättrar den bäst genom att på hösten tillföra barkmull och sand. Även torv och gröngödsel kan göra nytta för att få till en mer lättarbetad struktur. Det kan vara lämpligt att på hösten gräva ner jordförbättring med en bredbladig grep.

Vad ska man blanda lerjord med?

I en sådan jord är det svårt för växtrötter, de vill istället ha en porös jord, lite lik en tvättsvamp. Men lerjord innehåller mycket närings och kan ändå vara en bra grund om du blandar i mycket kompost, barkmull och andra organiska material, till exempel stallgödsel, bokashi, skörde-rester, gräsklipp med mera.

Vilka fruktträd trivs i lerjord?

Just körsbär hör till dem som vill ha det väldränerat, inte kompakt jord. Välj istället bland lönnar ( Acer), rönn och oxel (båda Sorbus). Även pil funkar men inte om ni har ledningar i närheten (Salix).

När ska man Jordförbättra i rabatten?

– Bästa tiden för att jordförbättra är nu när lökväxterna börjar titta upp ur jorden. Nu har det också torkat upp så risken för att man trampar till jorden så att den blir kompakt har minskat, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal.

Hur får man lucker jord?

Genom att kontinuerligt täcka jordytan med växtrens, gräsklipp, löv och kompost blir den magra sandjorden vattenhållande och mullrik medan den styva leran blir genomsläpplig, lucker och brukbar.

Vad kan man plantera i lerig jord?

Tidiga grönsaker är spenat, koriander, dill, ruccola och smörgåskrasse. Man kan också odla sent på hösten: Grönkål, skocka, palsternacka, purjo, sallatslök, svartrot, vintersallat, vinterportlak. Bladväxter som kommer tillbaka är: Slätbladig persilja, röd plocksallat, mangold, portlak.

Vilka växter trivs i lerig jord?

Här är några förslag: Bondpion, luktpion, trädgårdsstormhatt, agastache, jättedaggkåpa, ulleternell, akleja, plymspirea, oktoberaster, stjärnflocka, blodormrot, fingerborgsblomma, silvermartorn, solros, kärleksört, iris, krollilja, myskmalva, kantnepeta, jättevallmo, höstflox, stäppsalvia, kransveronika.

Vad kan man odla i lerig jord?

När ska man gödsla i rabatten?

När ska man gödsla? Bästa tiden att gödsla i trädgården är på våren när växterna börjar bli gröna. Vid höstgödsling, alltså senare än juli, är det bäst att använda ett gödningsmedel med lågt innehåll av kväve. För gräsmattans del går det bra att gödsla regelbundet under hela sommaren.

När är det dags att gödsla rabatter?

GÖDSLING. En rabatt med jord bör gödslas med naturgödsel på hösten före planteringen, men det går även att gödsla rabatten på våren, men då bör naturgödseln vara brunnen. Cirka ett 1 dm tjockt lager med brunnen gödsel läggs ovanpå jorden och luckras ner.

Vilken sand till lerjord?

Välj i så fall sand med den grövsta kornstorlek du kan hitta. Men det behövs stora mängder för att det ska bli någon effekt. Grus, med kornstorlek från knappnålshuvud till lillfingernagel är bättre.

Vad växer i lerjord?

Vad använder man Barkmull till?

Barkmull används bland annat till; jordförbättring för att skapa struktur, vid plantering. Blanda gärna tillsammans med kogödsel. Används även som täckning på rabatter för att motverka ogräs och som vinterskydd runt växter. Siktad 0-20 mm.

Vad kan man Täckodla?

Kom igång med täckodling Gräsklipp, halm, löv, skörderester, gröna örter, bark, tång och annat. Luftigt material kan du lägga lite tjockare lager av, upp till 30 cm, och ett mer kompakt, som gräsklipp, kräver bara ca 5 cm. När täcket sjunker ihop lägger du på mer.

Share this post