Trendig

Vad ar en Sockerorm?

Vad är en Sockerorm?

Sockerormen är kort sagt en roman som hugger efter sin egen svans, i stället för att ringla vidare.

Vad händer när man blandar socker och svavelsyra?

När sockret blandas med svavelsyran, bildar vätet och syret i sockret vatten, H2O, som sticker iväg i form av vattenånga. Kvar i bägaren finns då kolet.

Vad händer när svavelsyra kommer i kontakt med organiskt material?

Svavelsyra är en reaktiv och stark syra Svavelsyra reagerar med många organiska och oorganiska ämnen och kan då orsaka brand eller explosion. Koncentrerad svavelsyra frambringar värme med vatten och reagerar häftigt många metaller.

Vad händer när man neutraliserar en syra?

Neutralisation är en kemisk reaktion mellan en syra och en bas så att ett salt (och vatten) bildas. Neutralisation är en mycket viktig process inom kemin. Om man till en sur lösning tillsätter lika många hydroxidjoner som där finns vätejoner, blir lösningen neutral.

Vad händer när svavelsyra kommer på trä tyg eller hud?

På huden kan svavelsyra orsaka kraftig irritation och frätskador, som kan ge upphov till bestående ärr. Är frätskadorna på huden omfattande kan de leda till döden. Även svavelsyradimma kan framkalla hudirritation.

Vilka är de starka baserna?

Hydroxidjoner från magnesiumhydroxid och berylliumhydroxid är lika starka Brønstedbaser som hydroxidjoner från natriumhydroxid. Flera andra ämnen, till exempel ammoniak och aminer, som inte var baser enligt Arrhenius definition är också baser enligt Brønsted och Lowry.

Vilken syra är starkast svavelsyra eller saltsyra?

Väteklorid räknas som en mycket stark syra eftersom praktiskt taget alla protoner avges. Andra exempel på mycket starka syror är svavelsyra och salpetersyra.

Vad händer med kroppen när man dricker för mycket syror?

De flesta syror är starkt frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud eller ögonkontakt. Ingår bland annat i avkalkningsmedel, bilbatterier och vårtmedel, men de flesta av de starkaste syrorna förekommer normalt inte i hemmiljö.

Kan man dricka svavelsyra?

Nej, det kan inte vara farligt. Späder man det så att pH = citronsaft så fräter det inte värre än citronsaft. Det bildas saltsyra i magsäcken, men pH=1 ungefär i magsaften – det skulle fräta på det mesta, men magsäckens slemhinna skyddas av ett slemlager så att syran fräter på slemmet, inte på själva magsäcken.

Share this post