Blogga

Vilka lander odlar jordgubbar?

Vilka länder odlar jordgubbar?

Användning

Rang Område Produktion (ton)
1 Kina 3 113 000
2 USA 1 371 573
3 Mexiko 458 972
4 Turkiet 376 070

Vilket land kommer jordgubbar ifrån?

Vår jordgubbe, Fragaria x ananassa, är en hybrid som troligen uppkom någon gång mellan år 1730 och 1740 i Brest i Bretagne i nordvästra Frankrike. Smultron av olika slag hade då varit älskade länge – de är bland annat omskrivna i den romerska litteraturen.

Varför heter jordgubbar jordgubbar?

Det finns inga tydliga förklaringar varför namnet ändrades till jordgubbe men omkring 1850-talet hade benämningen jordgubbe börjat spridas. Gubbe kan liknas med klump och användes för att benämna runda klumpar av olika slag inom vissa dialekter.

Varför blir det inga jordgubbar?

Endast ett fåtal plantor har givit något i båda landen. Svar: Jordgubbsplantor anlägger sina blomanlag för kommande år efter avslutad skörd. Det är därför vi ska gödsla och vattna plantorna extra noga då. Att du haft massor med humlor och bin bland årets blommor är fantastiskt.

Är det nyttigt att äta jordgubbar?

Är jordgubbar nyttiga? Ja, de innehåller massor av vitaminer, mineraler och kostfibrer. De har till exempel mer C-vitamin och dubbelt så mycket folat som apelsiner per kilo. I Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas kan du själv söka efter vilka näringsämnen jordgubbar och annan mat innehåller.

Hur fortplantar sig jordgubbar?

Jordgubbar skjuter långa revor ovan jord för att föröka sig. De stjäl energi från moderplantan, så ta för vana att skära av dem som inte ska vara till förökning. Spara bara någon reva från de kraftigaste moderplantorna och spara den närmaste bladrosetten som redan bildats.

När är jordgubben mogen?

Resan mot att bli jordgubbe börjar redan på hösten då blomanlag bildas. De första röda jordgubbarna syns i Skåne i slutet av maj. Därefter sprider de sig norrut under sommaren och de norrländska bären mognar i början av september.

Vad hette jordgubbar från början?

Jordgubbens födelse Det nya bäret kallades Fragaria x ananassa. Vår jordgubbe var född.

Varför blommar inte Jordgubbsplantorna?

Odla svarar: Alltid svårt att veta vad som är fel när någon växt blomvägrar. Kan det vara så att de har det FÖR bra, d v s de växer bara blad och tycker inte de behöver prestera blommor när de ändå får så mycket gödsel. Pröva att inte gödsla på ett tag men vattna gärna vid behov.

Share this post