Blogga

Varfor har pojkar svarare i skolan?

Varför har pojkar svårare i skolan?

När pojkar mår dåligt är det många som flyr situationen genom att till exempel skolka eller strunta i vissa uppgifter. De kan även bli utåtagerande vilket gör att de har svårt att ta emot hjälp på ett bra sätt. Anledningen är upplevda domine- rande normer kring maskulinitet.

Vad leker pojkar med?

Studier har visat på att flickor och pojkar både ges och väljer olika typer av leksaker, bland annat föredrar flickor dockor och leksaker med färgen rosa medan pojkar föredrar att leka med bilar (Weisgram et al. 2014, s.

Vilket kön är bäst i skolan?

Flickor har länge presterat bättre än pojkar i skolan och skillnaderna är i stort sett konstanta. En rapport från Skolverket om hur kommunernas skolbudgetar fördelas visar att var fjärde kommun har som policy att ge mer pengar till skolor med många pojkar.

Hur kan pojkar lyckas i skolan?

På skolor som har en bra pluggkultur bland killar är det accepterat både att prestera bra och att anstränga sig. Några konkreta råd Fredrik Zimmerman ger till lärare och skolledare i sina föreläsningar är att satsa på hög vuxennärvaro och att träna studieteknik med alla elever.

Hur pojkar lyckas i skolan?

Tre biologiska fenomen som påverkar pojkars prestationer i skolan: pojkar är mer aggressiva, de mognar senare och de har som grupp en mindre utvecklad språklig förmåga än flickor. Den språkliga förmågan är viktig för de flesta ämnen i skolan.

Varför leker pojkar med bilar?

– De flesta föräldrar går igång på det deras barn gillar. Då leker man tillsammans, då blir det gemenskap. Och barn gillar gemenskap också, så då gillar de leksaken ännu mer.

Vilket kön presterar sämre i skolan?

SEDAN ÅR 2016 är jämställd utbildning ett politiskt mål. Men pojkar presterar som grupp sämre i skolan än flickor. De senaste tio åren har pojkarnas meritvärde i snitt legat tio procent lägre än flickornas – och skillnaderna ökar över tid.

Varför jämställdhet i skolan?

– Den jämställda skolan representerar både trygghet, frihet och rätten att vara sig själv. På en jämställd skola existerar inte sexuella/trakasserier och kränkande särbehandling kopplat till kön. Undervisningen är normkritisk och ifrågasättande av makt, stereotyper och fördomar.

Share this post