Blogga

Vad ar osteomyelit?

Vad är osteomyelit?

En skelettinfektion innebär att barnets skelett angrips av bakterier. Infektionen sitter ofta i armen, låret eller underbenet. Sjukdomen brukar oftast gå över helt med hjälp av behandling. Skelettinfektion är ganska ovanligt och kallas även osteomyelit.

Kan skelett dö?

Risken för benskörhet minskar om du är fysiskt aktiv och inte röker. Du kan också få behandling med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för benbrott. Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av kroppens skelett är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas.

Osteomyelit (benröta) är en bakterieinfektion i ett ben. Hos barn uppstår sjukdomen ofta snabbt med sjukdomskänsla, feber, frossa, smärta och ömhet i den drabbade skelettdelen. Små barn kan ha mer diffusa symtom och tecken. Nedsatt användning av en arm eller ett ben utan föregående skada kan bero på osteomyelit.

Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?

Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.

Varför behöver du inte alltid antibiotika?

Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?

Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.

Osteomyelit är inflammation, av ben och benmärg. Den kan antingen vara utlöst av en infektion eller av okänd orsak. Teorier som finns är en kombination av autoinflammatorisk sjuka och predisponerande faktorer såsom nedsatt blodförsörjning till mandibeln.

Var i tandbenet?

Den största delen av tanden innehåller något som liknar ben, det så kallade tandbenet. Den innersta delen av tanden kallas pulpan eller tandnerven. Den är består av bindväv, som innehåller blodkärl och nerver. Tandvärk beror oftast på att nerven i tanden har blivit inflammerad eller infekterad.

Share this post