Frågor

Varfor fods barn med gulsot?

Varför föds barn med gulsot?

I samband med förlossningen börjar barnets kropp att bryta ner de röda blodkropparna så att de blir lagom i antal. När det röda färgämnet i blodkropparna, hemoglobinet, bryts ner bildas ett gult färgämne, bilirubin. Det är bilirubinet som kan göra att barnets hud och ögonvitor blir gulaktiga.

Varför får nyfödda lågt blodsocker?

Risken för hypoglykemi är större hos barn som föds för tidigt eller har låg födelsevikt och som därför inte har så stora reserver av socker. Risken är också större om energireserverna gått åt, till exempel i samband med kraftig infektion eller syrebrist vid födseln (asfyxi).

Kan spädbarn dö av gulsot?

Komplikationer av gulsot hos nyfödda Om barnet har extremt höga halter av bilirubin kan det ge skador, i värsta fall bestående hjärnskador.

Varför ökar bilirubin?

Det ses ofta i samband med leversjukdom, t. ex. till följd av långvarigt högt alkoholintag eller vid infektion i levervävnaden (ofta hepatit A och vid påssjuka). Bilirubin kan också stiga vid sjukdomar som orsakar hinder i gallvägarna, vilket oftast orsakas av gallstenar eller tumörer.

Hur länge kan spädbarn vara gula?

De flesta för tidigt födda barn men också en del barn som är födda i fullgången tid får gulsot under några dygn. Under fostertiden har barnet ett högre antal röda blodkroppar. När barnet är fött behövs inte samma antal röda blodkroppar och dessa bryts då ner.

Varför får barn typ 1-diabetes?

Ett barn som får typ 1-diabetes får ett eller flera av följande symtom: Barnet kissar oftare och större mängder. Barnet kan plötsligt börja kissa på sig under natten, från att tidigare inte ha gjort det under en längre period. Barnet blir mycket törstigt och dricker mer än vanligt.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Gulsot beror på ett överskott av det gula färgämnet bilirubin. Gulsot hos nyfödd bebis beror i de flesta fall på att förmågan att utsöndra ämnet ännu inte fungerar tillräckligt bra bland för tidigt födda barn. Under fostertiden har barnet större mängd röda blodkroppar i blodet för syresättningens skull.

Share this post