Rekommendationer

Vad gor hormonet LH?

Vad gör hormonet LH?

Hos kvinnor stimulerar LH till ägglossning, styr gulkroppsfunktionen och stimulerar progesteronsyntesen. Hos män stimulerar LH testosteronproduktionen i testiklarnas interstitiella celler (Leydig-cellerna) och kallas därav även ibland för ICSH (interstitialcellstimulerende hormon).

Vad är LH ökning?

Ägglossningstest är ett sätt att mäta hormonet som stimulerar ägglossningen. Detta hormon, LH, ökar i kroppen under ett till tre dygn innan ägglossningen sker. När hormonet ökar sker en signal till äggstocken att släppa ifrån sig ägget. LH utsöndras ur kroppen med urinen, där du alltså kan mäta mängden av hormonet.

När minskar LH?

Det sjunker några dagar före ägglossningen, när det är viktigt att kroppen väljer ett ägg för vidare mognad. Det stiger sedan igen och underlättar ägglossningen innan det sjunker till låga nivåer strax före menstruationen. LH, eller luteiniserande hormon, produceras också i hjärnan.

Vad styr LH och FSH hos kvinnan?

Om du är kvinna är LH en viktig del av din menstruationscykel. Hormoner fungerar tillsammans med follikelstimulerande hormon (FSH), vilket är en annan gonadotropin gjord i hypofysen. FSH stimulerar äggstocksfollikeln, vilket gör att ägget växer. Det utlöser också produktionen av östrogen i follikeln.

Hur många dagar har man LH stegring?

LH-stegringen varar typiskt 1-2 dagar. Vissa kvinnor kan ha en kortare LH-stegring; dvs. att den varar mindre än 24 timmar, och det kan då vara svårt att påvisa positiva resultat. Det viktiga med ägglossningstestning är dock inte hur länge den varar – utan att påvisa den!

När är LH som högst?

Normalt stiger nivån av det Luteiniserande Hormonet (LH) drastiskt före ägglossningen, vilket sker ungefär i mitten av varje menstruationscykel. Efter några timmar och upp till ett dygn från denna topp, lossnar ett ägg från äggstocken, s.k. ägglossning.

Vad är lågt LH värde?

Ett lågt LH-värde betyder att man har hypogonadotropism. Det innebär att man högst sannolikt även har låga värden av de andra könshormonerna också, det vill säga FSH och prolaktin. Det kan bland annat bero på att hypotalamus inte fungerar som den ska, vilket i sin tur hämmar hypofysens hormonproduktion.

Share this post