Blogga

Vad kan orsaka blodpropp?

Vad kan orsaka blodpropp?

Det kan till exempel vara faktorer som triggar blodet att levra sig, eller sådant som göra att blodcirkulationen blir sämre. Långa perioder av stillasittande, rökning, övervikt, högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter, dålig blodcirkulation är alla saker som ökar risken för blodproppar.

Hur stor är risken att få blodpropp?

Risken ökar med stigande ålder och varje år får en av tusen personer i Sverige en blodpropp. Sjukdomen är potentiellt dödlig men svårighetsgraden varierar, och av de som får blodpropp är proppar i ben vanligast med 60 procent, i lunga 30 procent och övrigt 10 procent.

När får du en blodpropp?

När du får en blodpropp, så kallad trombos, levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl, men löses inte upp igen som den ska. Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. Blodproppar är vanligast i benen, och börjar ofta i vaderna.

Vad är vanligt med blodpropp i benen?

Blodproppar är vanligast i benen och börjar ofta i ett blodkärl i ena vaden. Det är mycket ovanligt med blodpropp i båda benen samtidigt. En blodpropp som lossnar och fastnar i lungorna kan ge allvarliga symtom.

Vad är en blodpropp som vandrar kallas trombos?

Blodpropp, även kallad trombos, är ett tillstånd som orsakas av blodkoagulation inuti blodkärlen. Tromboser kan drabba kranskärlen ( koronartrombos ), venerna ( ventrombos ), och orsaka obstruktion av blodkärlen ( tromboembolism ). En blodpropp som vandrar kallas emboli.

Orsaker. Det finns en rad riskfaktorer för att drabbas av blodpropp. Rökning, trombofili, högt blodtryck, hög andel av små täta LDL- kolesterol, vissa p-piller, långvarigt stillasittande (vid till exempel flygresor), diabetes, för lite motion och stress kan orsaka detta.

Har du en blodpropp i hjärtat?

Får du en blodpropp i hjärtat får du en hjärtinfarkt. Får du en blodpropp i hjärnan får du en hjärninfarkt. Vid en blodpropp i hjärnan så blir det syrebrist i den del av hjärnan som försörjs av kärlet. Hjärncellerna dör och hjärnskada uppstår. Andra läste också.

Varför får du blodpropp i lungan?

Det vanligaste när du får en blodpropp i lungan är att du får behandling med blodförtunnande läkemedel som gör att blodet inte levrar sig lika lätt som tidigare. Behandlingen förhindrar att proppen blir större och hjälper kroppen att lösa upp den. Dessutom minskar risken för nya proppar.

Share this post