Rekommendationer

Varfor far man klada i horselgangen?

Varför får man klåda i hörselgången?

En inflammation retar nerver, vilket leder till klåda och smärta samt gör nerverna mer känsliga. Klådan gör att man vill klia och peta i hörselgången, vilket tyvärr försämrar hudens försvar ytterligare. Man hamnar därför lätt i en ond cirkel.

Kan hörselgången gå över av sig självt?

En hörselgångsinflammation kan gå över av sig självt. Men det finns behandling att få. Till exempel finns antiinflammatorisk lösning som droppas i hörselgången. Det minskar svullnad och klåda. Det finns även receptfri öronspray att köpa. För att behandla en infektion kan du även få antibiotika av din läkare.

Kan man ha eksem i hörselgången?

Om man har eksem i hörselgången eller får kemikalier i örat, som hårsprej eller hårfärg, minskar hudens förmåga att hålla bakterier borta. Normalt finns det alltid bakterier i huden men vid skador i huden kan dessa annars harmlösa bakterier orsaka en infektion.

Vad är hörselgångseksem?

Vid hörselgångseksem finns en inflammation i huden, med rodnad och svullnad, som går från ytterörat till trumhinnan. Hörselgångseksem är en relativt vanlig sjukdom. Tillståndet är vanligast bland vuxna, men den förekommer även hos barn, särskilt i åldersgruppen sju till tolv år.

Vad är inflammation i hörselgången?

Hörselgångsinflammation (extern otit) uppstår i ytterörat, i hörselgången framför trumhinnan och orsakas av yttre påverkan i hörselgången, t.ex. vatten eller öronpetning. Dess symptom som ömhet, klåda, irritation eller obehag känns mer i direkt anslutning till hörselgången.

Vad är orsaken till Hörselskadan?

Hörselskadan kan vara medfödd (barndomshörselskada) eller tillkommen senare, i vilket fall så beror nedsatt hörsel på att hörselsystemet är skadat på något ställe. Hörselsnäckan är den svagaste delen i hörselsystemet. I medicinska sammanhang mäts hörselförmåga i decibel i olika frekvenser.

Share this post