Blogga

Nar ar det offside i fotboll?

När är det offside i fotboll?

En spelare är offside först när han a) ingriper i spelet, b) stör en mot- ståndare (genom att hindra denna) eller c) vinner en fördel genom att vara i offsideposition. Offside gäller inte på egen planhalva. Eller om spelaren är i linje med näst siste motspelaren.

Hur många gula kort får man ha i fotboll?

Spelaren förhindrar målchans genom farligt spel eller medveten tackling som fäller motspelaren. Efter andra varningen (2 x gult kort).

När infördes offside? Offside-regeln togs i bruk redan 1863, men förändrades 60 år senare. 1990 var det dags att korrigera regeln något igen. Sedan dess har den upprört anfallare, välsignats av försvarare och framför allt debatterats av publiken i sin nuvarande form.

Vad betyder åtalad för brottmål?

Brottmål handläggs vid allmän domstol, som exempelvis tingsrätten. Förfarandet kan hänföra sig till brott såväl enligt brottsbalken som till annan strafflagstiftning. Brottmål är en rättegång där åklagaren anser att ett brott har begåtts och att de åtalade ska straffas.

Vad händer när man begått ett brott?

Vad händer efter polisanmälan? När en brottsanmälan har gjorts ska polis eller åklagare bedöma vilka möjligheter som finns att utreda brottet. De beslutar därefter om en förundersökning, även kallad brottsundersökning, ska inledas. Det görs bara om det finns möjligheter att klara upp brottet.

Varför finns offside i fotboll?

Offside är en regel som finns i flera lagsporter, bland annat i bandy, fotboll och ishockey. Regeln skapades för att förhindra att spelare från anfallande sidan placerar sig uppe vid målet långt innan bollen/pucken hunnit dit.

Varför vänta offside?

Förändringen innebär i praktiken att om det är flera spelare som går mot en boll, skall den assisterande domaren vänta med att blåsa av för offside tills han ser vilken av spelarna som tar bollen och vilken position den spelaren då har haft. Hittills har domaren blåst oavsett vem som har nått bollen först.

Share this post