Blogga

Finns det nagra fordelar med att avtal med minderariga ar ogiltiga?

Finns det några fördelar med att avtal med minderåriga är ogiltiga?

Omyndiga och avtal Utgångspunkten är att ett barn inte kan ingå några avtal på egen hand. Om någon ändå ingår ett avtal med ett barn är avtalet ogiltigt – såvida inte föräldrarna samtycker till avtalet. Ett annat undantag är att barn från 16 års ålder får disponera egna arbetsinkomster.

Får minderåriga teckna abonnemang?

Avtal med minderårig I princip kan inte en person under 18 år teckna avtal utan förmyndaren samtycke. Ett underförstått samtycke kan dock tolkas in i vissa fall, exempelvis om den minderåriga har fått tillgång till kontanter eller något annat betalningsmedel.

Var regleras att en underårig själv får råda över vad han eller hon genom eget arbete förvärvat efter det han fyllt 16 år?

Föräldrabalken 9 kapitlet 3§ lydelse är: ”Underårig äge själv råda över vad han genom eget arbete förvärvat efter det han fyllt sexton år. Detsamma gäller avkastningen av sådan egendom och vad som trätt i egendomens ställe.

Hur gammal måste man vara för att skaffa abonnemang?

För att ingå ett avtal med en mobiloperatör måste du enligt svensk lag vara myndig, och myndig blir man först när man har fyllt 18 år. De flesta svenska mobiloperatörer låter personer under 18 år teckna ett mobilabonnemang om de tecknar tillsammans med målsman.

Hur gammal måste man vara för att ta mobilabonnemang?

Konsumenter under 18 år har en begränsad möjlighet att ingå avtal. För att avtalet ska vara giltigt krävs förmyndarens samtycke. Det är säljarens ansvar att försäkra sig om att parten som avtalet ingås med är myndig eller har förmyndarens samtycke. Detta enligt föräldrabalken 9 kap 1 § (här).

Kan man ha fler än 2 vårdnadshavare?

En svaghet i den svenska lagstiftningen på familjeområdet är begränsningen att ett barn högst kan ha två vårdnadshavare. En annan svaghet är att barnets intresse av och rätt till umgänge med personer som inte är dess vårdnadshavare inte skyddas. I dagsläget finns många familjer där det finns fler än två föräldrar.

Kan omyndiga ingå avtal?

En omyndig person har som utgångspunkt inte någon rättshandlingsförmåga. Enligt 9 kap 1 § Föräldrabalken kan således inte en person under 18 ingå avtal som är bindande. Vissa undantag från bestämmelsen finns. En person som är under 18 år men äldre än 16 år får råda över sådant som hen arbetat sig till.

Vad är huvudregeln när omyndig ingår avtal enl avtalslagen?

Sammanfattning Som huvudregel kommer avtal som ingås av omyndiga anses ogiltiga. Enbart i de fall den omyndige förmyndare (i de flesta fall föräldrarna/vårdnadshavare) godkänner till att den omyndige ingått avtalet kan det anses giltigt, även innan man fyller 18 år.

Share this post