Blogga

Vad gor en stel framaxel sa bra?

Vad gör en stel framaxel så bra?

Eftersom den inte har några drivaxlar får den betydligt lägre ofjädrad vikt än en vanlig stel bakaxel. Genom att den kan röra sig något blir komforten bättre, och den är billigare att tillverka än en helt individuell upphängning.

Vilken lagring mot karossen gör det möjligt att vrida hjulet?

Hjullagret är precis vad det låter som, hjulets lagring mot bilen.

Vad menas med stel bakaxel?

En bakaxel kan vara utförd som en stel axel eller som en delad axel. En stel bakaxel innebär att hjulen på den axeln är, i geometriskt hänseende, fast förbundna med varandra och att det ena hjulets fjädringsrörelse kommer att påverka även det andra.

Vilka uppgifter har bakaxeln?

En bakaxel förbinder det bakre hjulparet på ett fyrhjuligt motorfordon. En bakaxel behöver alltså inte nödvändigtvis ha formen av en axel utan kan vara uppbyggd på många olika sätt. Ett fordon med fler än två axlar kan ha flera bakaxlar, de benämns då främre respektive bakre bakaxel.

Vilka krafter ska hjulupphängningen ta upp?

De olika faktorernas inbördes betydelse är olika stor, beroende på vilken effekt som är av intresse; exempelvis kupéns vibration (komfort, säkerhet), nyttolastens vibration (gods skadas under färd på lastbilsflak), vibration som orsakar utmattningsskador på fordonet eller manöveregenskaper.

Vad är en Diffad bakaxel?

”Diffar” är ju egentligen vad den gör då den driver ett hjul (vid tvåhjulsdrift). Svetsad diff brukar också kallas AGA diff. Antagligen är de av ren lathet. Istället för att säga att bilen har en differentialbromsad/differentialspärrad bakaxel så säger vi: Bilen/axeln e diffad.

Vilken fördel ger en bakaxel av multilink typ?

Med multilink så tas rörelsen upp på vänstra sidan och påverkar inte högra sidan i någon högre utsträckning. Kortfattat bilen kommer ej kränga lika mycket av ojämnheter i vägen och får bättre väggrepp vid ojämnheter. Nackdel multilänk: Driftsäkerhet (flera komponenter, bussningar, stag m.m.)

Vad innebär det att en bil har separat hjulupphängning?

Fjäderbenet tar betydligt mindre plats än en vanlig hjulupphängning, med separat fastsättning av fjäder och stötdämpare. Detta gör att småbilar och bilar i mellanklassen får betydligt större utrymme inne i bilen.

Vilka 240 har 1031 bakaxel?

4.10:1 är en utväxling som även finns på 1031, körde själv med en sån på min 240 VOC bil. Sitter på 900-serien.

Vilka Volvo har 1031 bakaxel?

Skillnaden i kort är att 1030 axeln har Dana 30 drivaxlar som bla hittas i Jeep Wrangler. Och 1031 har Dana 31 drivaxlar, som är specialtillverkade åt volvo, de ska tåla lite mer.

Share this post