Frågor

Vad ar ett omradesskydd?

Vad är ett områdesskydd?

Strandskydd är ett generellt områdesskydd som gäller 100 meter från strandlinjen, in på land och ut i vattnet, och kan utökas till högst 300 meter. Andra områdesskydd gäller enbart beslutade områden som till exempel natura 2000, naturreservat samt djur- och växtskyddsområden.

Vad menas med naturreservat och nationalpark?

Idag finns framförallt två sätt att skydda natur i Sverige: som nationalpark eller naturreservat. Nationalpark är det starkaste skyddet. Det ges bara till ett mindre antal natursköna och mycket värdefulla områden. Tillsammans bildar nationalparkerna en helhet av naturtyper som är typiska och unika för Sverige.

Vilka regler gäller i en nationalpark eller ett naturreservat?

Regler för besök i naturreservatet, både på land och i vattnet

  • Det råder strikt koppeltvång för hundar.
  • Eldning/grillning är endast tillåten på anvisade eldningsplatser.
  • Ta med ditt skräp hem, eller släng i anvisade sopkärl.
  • Djurlivet får inte skadas eller avsiktligt störas.

https://www.youtube.com/watch?v=8b_egmGPKOo

Får man gå in i naturreservat?

GENERELLA REGLER FÖR NATURRESERVAT Lämna berghällar, block och stenar orörda. Gå inte för nära fågelbon eller ungar. Skada inte ormar, kräl- och groddjur. Besök inte fågel- och sälskyddsområden under tider då tillträdesförbud råder.

Vad gäller för strandskydd?

strandskyddet gäller samtliga stränder vid havet, insjöar och vattendrag oavsett storlek. det är förbjudet att inom strandskyddsområden vidta vissa åtgärder, som till exempel att anlägga, gräva eller bygga något.

Får man plocka blommor i ett naturreservat?

Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Man får bara plocka de blad och bär som årligen reproduceras, det vill säga, som inte skadar växten genom plockningen.

Vem bestämmer över naturreservat?

I regel är det länsstyrelsen i respektive län som är den avgörande myndigheten, men nu kan även kommunerna själva bilda reservat. Den som bildar ett naturreservat står som högsta förvaltare, men kan delegera uppgifter till entreprenörer.

Share this post