Allmänning

Vad kallas 1600-talet?

Vad kallas 1600-talet?

stormaktstiden kallas en period i Sveriges historia, framför allt på 1600-talet, när Sverige var ett betydande rike i Europa. Det var militärt starkt och hade ett stort territorium (område). En stor del av allt land runt Östersjön var svenskt. Detta område brukar kallas Östersjöriket.

Vad hände i Sverige 1600-talet?

I början av 1600-talet var många av staterna runt Östersjön politiskt splittrade. År 1611 blev Gustav II Adolf kung. Han erövrade delar av Baltikum och tog upp skatt på handeln i de stora städerna där. Sverige byggde snabbt upp ett herravälde i Baltikum (främst Estland och Lettland).

Hur var 1600-talet?

För 1600-talets svenskar var tillvaron osäker. Krig, svält och epidemier härjade och många levde i fattigdom. Barnadödligheten var hög och i en tid utan antibiotika kunde en enkel infektion leda till döden, oavsett hur stark och välmående man var.

Vad fanns på 1600-talet?

Aldrig har skillnaden mellan fattiga och rika varit större i vårt land än under stormaktstiden. Adeln klädde sig i siden och smörjde kråsen, medan allmogen kämpade för brödfödan på magra åkerlappar. Och ute på slagfälten stred tusentals soldater tappert för sitt fosterland.

Vad hände år 1600-talet?

1625 – Nieuw-Amsterdam, sedermera New York, grundas av Holländska Ostindiska Kompaniet. 1628 – Regalskeppet Vasa förliser strax utanför Beckholmen i Stockholm. 1632 – Gustav II Adolf stupar i slaget vid Lützen. Kristina blir drottning av Sverige.

När var Sverige som mäktigast?

Egentligen handlade det mest om att erövra landområden och ta krigsbyten. Sverige var ett av de länder som krigade mest. Det var under 1600-talet som Sverige var störst och mäktigast. Perioden kallas här för Stormaktstiden.

Vem styrde på 1600-talet?

Regentlängd och tidsaxel över stormaktstiden. Andra polska kriget 1600-1629 var en del av maktkampen kring den svenska kronan mellan den svensk-polske kungen, Sigismund, och den svenske kungen Karl IX, samt senare även hans son Gustav II Adolf.

Share this post