Allmänning

Vem bygger gangar under snon?

Vem bygger gångar under snön?

Små kryp kan ta sig fram i glappet mellan mark och snö, medan sorkar och möss gräver gångar, ungefär som de gör under jord. När snön smälter om våren kan man se rester av deras istunnlar, där snön är hårdare packad så att den tar längre tid på sig att smälta.

Vad väger 1 liter snö?

Snö och densitet Nyfallen snö har en densitet av 30-100 kg/kubikmeter. Ett decimeterdjupt täcke av nyfallen snö på en yta av en 1 m² väger alltså 3-10 kg, motsvarande 3-10 mm nederbörd i smält form.

Vad gör Sorken på vintern?

Isen stänger sorkarna ute från den skyddade världen under snön, där de brukar tillbringa stora delar av vintern. I gångar närmast marken kan sorkarna lugnt beta rötter och blad medan snöstormarna rasar ovanför.

Hur lever Skogsmusen på vintern?

Större skogsmus lämnar spår av små tassar och dessutom spår av den långa svansen i snön. Snön skyd- dar den större skogsmusen mot köld och den överlever vintern under snön genom att äta mat som den sparat, till exempel frön. Större skogsmus är ett nattdjur.

Måste det vara minusgrader för att det ska snöa?

Ja, det kan snöa även när det är flera minusgrader, som t. ex. -15 gr. Då blir snöflingorna lätta och det ser ut att vara mer snö, än om det snöar vid noll grader.

Hur mycket är 7 mm snö?

Ett decimeterdjupt täcke av nyfallen snö på en yta av en 1 m² väger alltså 3-10 kg, motsvarande 3-10 mm nederbörd i smält form. Vill man räkna om vatteninnehållet till snölast på marken eller tak gäller att 1 mm vatten (smält vatten) på en yta av 1 m², motsvarar 1 liter eller 1 kg vatten.

Vad äter sorkar på vintern?

Under vår och sommar äter den olika gröna växtdelar men också insekter. På hösten och vintern livnär den sig istället på frön och nötter såsom ekollon och bokollon. Ängssorken bygger gärna matförråd i sitt bo. Vattensorken är ca 14-18 cm lång med en 9-11 cm lång svans.

Share this post