Blogga

Vad ar lagstadgad ledighet?

Vad är lagstadgad ledighet?

En anställd har rätt att vara ledig för att starta företag om hen har varit anställd hos dig de senaste sex månaderna i följd eller minst tolv månader de senaste två åren. Ledigheten kan vara i upp till sex månader och kan bara tas ut en gång hos en och samma arbetsgivare och kan bara tas ut i hel ledighet.

Vilka former av ledighet ingår i föräldraledighetslagen?

Ledighet för en arbetstagares tillfälliga vård av barn (ledighet med tillfällig föräldrapenning m.m., 8 §). Ledighet för en förälder i form av förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel om det för barnet lämnas omvårdnadsbidrag (ledighet med omvårdnadsbidrag, 9 §).

Vilka olika typer av föräldraledighet finns det?

Sex typer av föräldraledighet

  1. Mammaledighet (4 § FLL)
  2. Hel föräldraledighet med eller utan föräldrapenning (5 § FLL)
  3. Delledighet med föräldrapenning (6 § FLL)
  4. Delledighet utan föräldrapenning (7 § FLL)
  5. Ledighet med tillfällig föräldrapenning (8 § FLL)
  6. Ledighet med omvårdnadsbidrag, (9 § FLL)

Är föräldraledighetslagen dispositiv?

Hej, Är föräldraledighetslagen dispositiv? Kan en arbetsgivare avtala bort delar i denna lag? Hej! Utgångspunkten är att föräldraledigetslagen är tvingande (indispositiv) till arbetstagarens fördel och avtalsvillkor som försämrar arvbetstagarens ställning är ogiltiga.

När måste arbetsgivaren bevilja tjänstledighet?

För att kunna få din ledighet beviljad måste du: Ha varit anställd i minst sex månader (eller i minst 12 månader under de senaste två åren) Ansöka minst tre månader innan du planerar att vara ledig.

Vad är och vilka har rätt till ledighet för utbildning?

Tjänstledighet för studier. Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid). Vad du vill studera väljer du själv.

Vad innebär studieledighetslagen?

En arbetstagare som vill studera har rätt till behövlig ledighet från sin anställning enligt lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning (1 § studieledighetslagen).

Share this post