Frågor

Ar det nagon skillnad pa ett konstverk och en fotografisk bild nar det kommer till upphovsratt?

Är det någon skillnad på ett konstverk och en fotografisk bild när det kommer till upphovsrätt?

Alla fotografier skyddas av i stort sett motsvarande rättigheter som konstverk. Även om en fotografisk bild inte skulle nå upp till sådan grad av originalitet att den räknas som ett konstnärligt verk har fotografen ändå ett skydd mot exemplarframställning och tillgängliggörande för allmänheten.

Kan en bild vara skyddad av upphovsrätten även om den inte har en Copyrightsymbol?

Måste det finnas en copyrightsymbol vid bilden för att den ska skyddas av upphovsrätt? Men det finns länder som inte tillhör den, utan Världskonventionen, och där är copyrightsymbolen ett villkor för att bilden ska skyddas av upphovsrätt.

Hur gäller upphovsrätten kring bilder publicerade på nätet?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Får man fota konst?

Om ett konstverk är stadigvarande placerat på allmän plats utomhus får ett konstverk avbildas t. ex. genom att fotografi utan att upphovsmannens samtycke behöver inhämtas. Det är således viktigt att konstverket är stadigvarande d.v.s. en vandringsutställning utomhus av konstverk omfattas då inte.

Vem äger Mäklarbilder?

Det är upphovsmannen, fotografen, som överlåter rätten att använda bilderna till någon annan, exempelvis en fastighetsmäklare. I avtalet mellan fotograf och mäklare bör det regleras i vilken omfattning och i vilket syfte mäklaren får använda bilderna och vilken ersättning som fotografen ska få för detta.

Hur lång är skyddsperioden på upphovsrätt?

Hur lång är skyddstiden? Upphovsrätten varar intill utgången av det 70:e året efter upphovsmannens dödsår. Efter upphovsmannens död går upphovsrätten i regel i arv och innehas av dennes efterlevande. Om verket är anonymt varar upphovsrätten 70 år efter offentliggörandet.

Vad krävs för att ett verk ska få upphovsrätt?

Om verket är originellt (unikt) har upphovsmannen ett skydd, upphovsrätt, för sitt verk. Det krävs ingen registrering eller liknande för att det upphovsrättsliga skyddet ska gälla. Ett verk som omfattas av upphovsrätt får som regel inte användas utan upphovsmannens tillstånd.

När behövs det samtycke från avbildade människor på fotografi eller i video?

3. När behövs det samtycke från avbildade människor på fotografier? c) när fotografiet anses vara en personuppgift enligt GDPR och som på något sätt hanteras digitalt, t ex på Internet eller i register. Då behövs den avbildade personens samtycke eller att man ingår avtal med personen om denna användning.

Vad menas med att ett fotografi har en verkshöjd?

Enligt tidigare bedömningar uppnår en bild verkshöjd när fotografiet är ett resultat av en upphovsmans personliga och intellektuella skapande. Alltså bilden ska vara unik och ha en särprägel. Om två personer oberoende av varandra fotograferar exakt samma bild så har den troligen inte uppnått verkshöjd.

Vilka verk skyddas av upphovsrätt?

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till.

Vad får man göra med andras verk?

Upphovsrättslagen anger hur du får använda material som någon annan skapat. Lagen skyddar såväl texter, bilder, fotografier, musik, film som datorprogram. Det är den eller de personer som är upphovsrättsinnehavare till ett verk som bestämmer hur det får användas.

Vem bestämmer verkshöjd?

Det är vad som står i licensavtalet för det specifika typsnittet som avgör hur man som licenstagare får använda det.

Vad är copy right?

Copyright är det engelska ordet för svenskans ”upphovsrätt”. Upphovsrätt, eller copyright, skyddar musik, film, litteratur och annat skapande, såsom skulpturer, möbler, lampor och byggnadskonst. Även källkoden till ett datorprogram skyddas av upphovsrätten/copyright.

Share this post