Rekommendationer

Vad raknas som tidigt klimakterium?

Vad räknas som tidigt klimakterium?

När klimakteriet uppträder före 40-års ålder, kallas det prematur menopaus eller för tidigt klimakterie. I de flesta fall av för tidig menopaus är orsaken okänd. Kända orsaker kan vara genetiska, autoimmuna, hysterektomi, cellgifter eller strålning efter cancerbehandling.

Hur vet man att man är på väg in i klimakteriet?

Mensen slutar – menopaus Ett av de första tecknen på att klimakteriet har börjat är att mensen blir oregelbunden. Till en början kommer mensen oftare, för att därefter komma mer sällan. Det kan ibland gå tre till fyra månader mellan blödningarna. Blödningen kan också bli rikligare och pågå längre.

När kom du i klimakteriet?

När det har gått tolv månader sedan din senaste blödning har du sannolikt haft din sista mens. Den sista mensen kallas för menopaus. Det finns en stor normalvariation på när mensen upphör, allt ifrån 45 till 60 år, men genomsnittsåldern är omkring 51.

Hur lång tid är man i klimakteriet?

Det är vanligast att ha värmevallningar och svettningar. Du kan ha besvär av värmevallningar och svettningar i upp till fem år. En del kan ha besvär längre eller till och med resten av livet. Läs mer om hur kroppen påverkas i texten Klimakteriet.

Vad är Förklimakteriet?

I förklimakteriet är östrogenet ofta lite för högt i relation till progesteronet. Progesteronnivån sjunker i kroppen i och med att äggstockarna börjar fungera mindre effektivt och ägglossningarna blir glesare. Progesteronet tillverkas nämligen av den gulkropp som bildas i samband med ägglossningen.

Kan man testa sig för klimakteriet?

I Sverige är genomsnittsåldern 51 år för sista mensen. Men det är vanligt med en variation mellan 40 och 60 år för sista mens. Rökare får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än de som inte röker. Det finns inget test du kan ta för att se om du är i klimakteriet.

Kan man mäta om man är i klimakteriet?

Östradiol undersöks för att bedöma om en kvinna är i förklimakteriet eller klimakteriet, oftast tillsammans med FSH-tester. Många medelålders kvinnor lider av klimakteriesymptom och kan bland annat uppleva problem med humöret eller lida av värmevallningar.

Share this post