Allmänning

Hur sakert ar ett hiv test?

Hur säkert är ett hiv test?

Uppföljningsperioden för ett hivtest är 8 veckor för snabbtest respektive 6 veckor för laboratorietester. Om testet gjordes inom ett par veckor efter risktillfället är rekommendationen att följa upp testet med ett nytt test när det har gått 6-8 veckor. Detta för att vara 100 % säker på testsvaret.

Kan man lita på hiv snabbtest?

När kan jag lita på ett negativt provsvar? Snabbtestet vi använder reagerar på antikroppar mot hiv som hos de allra flesta kan upptäckas mellan tre till sex veckor efter smittillfället. Helt säkert är resultatet först efter åtta veckor från risktillfället. (Sex veckor om provet tas i armvecket.)

Hur lång tid innan man kan testa sig för hiv?

Det tar en viss tid innan viruset utvecklats så mycket att de syns på ett test. När det gäller hiv-test så måste man vänta 6 veckor för att testet ska vara säkert.

Snabbtestet vi använder reagerar på antikroppar mot hiv. Hos de allra flesta kan de upptäckas mellan tre till sex veckor efter smittotillfället. Inom den svenska sjukvården finns riktlinjen att det ska ha gått åtta veckor efter risk för att testet ska ha största möjliga säkerhet.

Hur säkra är Snabbtest hiv?

Hur snabbt syns hiv?

Om testet säger att du inte har hiv behöver du testa dig en gång till efter sex veckor. Först då kan du vara säker på att du inte har fått hiv, för det kan ta upp till sex veckor innan hiv syns i ett test. Det finns också ett hivtest där du kan få svar på en gång, i stället för att behöva vänta en vecka.

Hur ofta bör man testa sig mot hiv?

Om du har många olika partners och inte alltid skyddar dig, bör du testa dig var 3-6 månad. Se till att du får testa dig för hiv, klamydia, gonorré och syfilis när du ändå är där.

Vilket blodprov visar hiv?

För att diagnostisera hiv används idag i Sverige rutinmässigt laboratoriebaserade kombinationstest, som detekterar hiv-antigen (p24) och specifika IgM- och IgG-antikroppar mot hiv. Ett sådant laboratorietest påvisar ofta redan efter två veckor och senast inom sex veckor från ett expositionstillfälle.

Share this post