Trendig

Vad ar problemet med forlossningsvarden?

Vad är problemet med förlossningsvården?

Nästan dagligen rapporterar medierna om en förlossningsvård med stora problem. Det berättas om nedläggning av förlossningskliniker, om ett för lågt antal förlossningsplatser, om en hög andel svåra bristningar i bäckenbotten, och om brist på barnmorskor.

Hur många avsnitt av barnmorskorna?

Första avsnittet av Barnmorskorna publiceras på SVT Play söndag den 25 oktober och premiärsänds på SVT1 den 26 oktober. Serien består av totalt tre avsnitt.

Vårdval förlossning infördes 2009. I dag går det att utvärdera resultatet: Stängda förlossningskliniker, platsbrist och personalbrist. Barnmorskor och undersköterskor, alltmer pressade, som tvingas sjukskriva sig, gå ner i arbetstid eller byta jobb.

Hur många kvinnor spricker vid förlossning?

Av förstföderskor är det 8-9 av 10 kvinnor som får någon typ av bristning. Drygt 4 av 10 förstföderskor drabbas av den lägsta graden (1) och ungefär lika mångadrabbas av grad 2. Dessa bristningar sys oftast av barnmorskan direkt efter förlossningen.

Hur vanligt är det att spricka vid förlossning?

Cirka 80 procent av förstföderskor får ytliga bristningar i slidans och underlivets hud i samband med vaginal förlossning och det läker oftast väl. Större bristningar, som omfattar skador på den yttre och ibland den inre ändtarmsmuskeln (bristning grad 3 & 4), drabbar knappt 3 procent av alla kvinnor som föder barn.

Hur hög är mödradödligheten i Sverige?

I Sverige dör i genomsnitt sex kvinnor per år. Även om dessa fall är mycket få innebär varje mödradödsfall en katastrof för familjen och berör många andra, inte minst inblandad vårdpersonal. Mer än var femte barn som föds i Sverige idag har en mamma som är född i ett annat land.

Hur stor är risken att dö under förlossningen?

Livstidsrisken för mödradöd i höginkomstländer beräknas till 1/3 300 jämfört med 1/41 i låginkomstländer [1]. Varje år dör cirka sex kvinnor i Sverige under graviditet eller inom 42 dagar efter avslutad graviditet.

Hur mycket får man i lön som barnmorska?

Barnmorskors lön Rekommenderad ingångslön 34 650 kronor per månad. 10 år efter examen är medianlönen på drygt 38 850 kr per månad. 20 år efter examen är medianlönen drygt 41 500 kr per månad.

Hur många kvinnor dör i barnsäng Sverige?

Mödradödligheten ökar när människor inte kan få mödravård, preventivmedel eller säkra aborter. De som drabbas hårdast är de som lever i fattigdom, på landsbygden och på flykt. I Sverige är mödradödligheten låg, här dör bara 4 kvinnor på 100 000 förlossningar.

Vad kan gå fel under en förlossning?

Blödning. Under graviditeten ökar kvinnans blodmängd och det räknas som normalt att blöda upp till en liter (1000 ml) i samband med en födsel. På BB Karolinska uppskattas och mäts all blödning, blödningshämmande läkemedel och andra åtgärder sätts in tidigt för att begränsa en större blödning vid förlossning.

Var kan man se call the Midwife?

Barnmorskan i East End | SVT Play.

Hur många säsonger finns det av Call the Midwife?

Barnmorskan i East End

Berättarröst Vanessa Redgrave
Antal avsnitt 78
Längd (per avsnitt) cirka 60 minuter
Antal säsonger 9
Sändning

Share this post