Allmänning

Hur far man Separationsratt?

Hur får man Separationsrätt?

För att ha separationsrätt i konkursen måste man bevisa (1) att man har bättre rätt till egendomen än gäldenären, (2) att denna rätt är riktat mot identifierbar egendom och (3) att egendomen behållit sin identitet.

Vad är en Redovisningsfordran?

Om din make tar pengar ur er gemensamma kassa och köper en bil, eller på annat sätt gör av med pengar som skulle delas mellan er så kompenseras du vid bodelningen genom att din make tvingas ta upp en redovisningsfordran på motsvarande värde vid bodelningen. Detta ger dig en större del vid bodelningen.

Vad är Surrogation?

Ordförklaring. Överförande av äganderätt på ett annat föremål än det som ursprungligen pantsattes. På så vis får ägaren till det ursprungliga föremålet borgenärsskydd.

Vad innebär redovisningsskyldighet?

Att medel (pengar eller annan s k fungibel egendom, till exempel olja eller sand) mottagits med redovisningsskyldighet betyder helt enkelt att den som mottagit medlen måste redovisa för dem. De tillhör alltså någon annan. Om mottagaren sammanblandat medlen under solvens är det ingen fara.

När föreligger redovisningsskyldighet?

Tradition av ev överskott skall ske. För att avgöra om redovisningsskyldighet föreligger måste begreppet ses isolerat från övriga rekvisit i BrB 10: 1 respektive i RedL. Det går således inte att påstå att en person inte är redovisningsskyldig därför att medlen ej är anförtrodda.

Vad menas med separationsrätt?

Om ägaren har bättre rätt än innehavaren till viss egendom har denne separationsrätt under förutsättning att specialitetsprincipen är uppfylld. Med separationsrätt förstås att ägaren har rätt att separera sin egendom från konkurs/utmätningsgäldenärens i händelse av exekution.

Vad är separationsrätt?

Separationsrätt innebär att vissa tillgångar över huvud taget inte räknas med bland företagets tillgångar om företaget hamnar på obestånd. Vid konkurs räknas de inte med i konkursboets tillgångar och de kan inte heller mätas ut av Kronofogden.

Vem är redovisningsskyldig för moms?

Redovisning av mervärdesskatt ska ske i en mervärdesskattedeklaration för varje redovisningsperiod. Det finns tre olika redovisningsperioder, en kalendermånad, ett kalenderkvartal och ett beskattningsår. I SFL finns också regler om vilka uppgifter en mervärdesskattedeklaration ska innehålla.

Vad krävs för att köparen ska få sakrättsligt skydd?

När det gäller konsumentköp har kravet på att varan måste överlämnas till köparen för att han eller hon ska få sakrättsligt skydd avskaffats (49 § i konsumentköplagen och prop. 2001/02:134 s. 71). Under förutsättning att den köpta varan är individualiserad får köparen redan genom avtalet skydd mot säljarens borgenärer.

När uppkommer sakrättsligt skydd för en köpare vid köp av lösa saker?

Som huvudregel gäller den så kallade traditionsprincipen. Principen innebär att sakrättsligt skydd uppstår först när varan har hamnat i köparens besittning. Vid konsumentköp är mycket riktigt konsumentköplagen tillämplig och då gäller en något mer förmånlig regel för konsumenten.

Share this post