Allmänning

Vem kan svara pa en remiss?

Vem kan svara på en remiss?

Alla kan svara på en remiss, eller lämna yttranden till regeringen under en utredning, när en SOU presenteras och när regeringen utfärdar promemorior eller lagrådsremisser – oavsett om organisationen är uttalad (inbjuden) som remissinstans.

Varför skickar Regeringskansliet de offentliga utredningarna på remiss?

Meningen med att skicka utredningsförslag på remiss är att regeringen vill veta vad ett förslag kan leda till. En remissbehandling är också viktig eftersom medborgarna kan vara med och säga vad de tycker. Det är viktigt för demokratin.

Måste myndigheter svara på remisser?

Myndigheter under regeringen är skyldiga att svara på remisser. En myndighet avgör dock på eget ansvar om den har några synpunkter att redovisa. Om myndigheten inte har några synpunkter på förslagen eller inte anser sig berörd av dem, räcker det att ge besked om detta.

När skickas en remiss?

Om patienten behöver en åtgärd som kliniken inte utför ska remissen skickas tillbaka till remitterande läkare med information eller skickas vidare efter medgivande från patienten. Vissa regioner har krav på remiss för specialistvård.

Hur ett förslag blir till lag?

De flesta nya lagar börjar med ett förslag från regeringen, en proposition. 2. Riksdagsledamöter kan också lämna förslag som kallas motioner. Motionerna är ofta motförslag till regeringens propositioner.

Vad gör en remissinstans?

En remissinstans är en organisation eller myndighet som bjuds in att svara på en remiss, till exempel beträffande nya lagförslag. Med sina specialkunskaper förväntas remissinstanserna kunna ge lagstiftaren ökad kunskap om ett lagförslags nytta och konsekvenser.

Vad är remissvar sjukvård?

En remiss är en handling som utgör beställning av en tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar för en patient. Remissen redogör för symtom och tidigare sjukdom och ska vara av sådan kvalitet att mottagande vårdgivare kan bedöma det medicinska behovet.

Vad är ett remissyttrande?

Remiss är en hänvisning av ett ärende till myndigheter eller organisationer, så kallade remissinstanser, för yttrande innan beslut fattas. Remissinstanserna kan inkomma med ett remissvar eller göra en återremiss.

Måste man svara på remiss?

Vad betyder att en remiss är bedömd?

När din remiss inkommit till Akademiska sjukhuset görs alltid en medicinsk bedömning av läkare. Vid denna bedömning beslutas om dina problem är sådana att ett besök på sjukhuset är rätt åtgärd, och i så fall till vilken specialist, även inom vilken tid.

Hur lång tid tar det innan man får en remiss?

En remiss ska utfärdas innan patienten tas emot för vård. Remis- sen kan återkallas så länge som patienten inte har tagits emot för vård. Den är giltig som betalningsförbindelse i ett år. Vid ändrad giltighetstid ska ett bestämt datum anges.

Share this post