Ny

Vad ingar i Unionens kollektivavtal?

Vad ingår i Unionens kollektivavtal?

Det ingår i kollektivavtalet….Tack vare kollektivavtalet får du och dina kollegor en bra grundtrygghet med bra anställningsvillkor som inte kan försämras hursomhelst:

  • regler om lön, arbetstid och anställningsform.
  • rätt till förhandling om lön varje år.
  • regler om övertid, restid och obekväm arbetstid.

Vilket kollektivavtal har Ikea?

De senaste kom i tisdags då HRF:s förbundsstyrelse klubbade igenom avtalen med Bankinstitutens arbetsgivarorganisation, Svensk Handel och Livsmedelsföretagen. Det innebär att även anställda på bankernas personalmatsalar, Ikea-restauranger och serveringskonditorier har fått nya kollektivavtal.

Vilka kan ingå kollektivavtal?

Ett skriftligt avtal som främst reglerar löner men även anställningsvillkor och förhållandet i övrigt mellan arbetstagare och arbetsgivare. Detta sluts mellan mellan en arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller mellan en arbetstagarorganisation och enskild arbetsgivare.

Vilka är parterna i lokala förhandlingar om kollektivavtal?

Lokala parter är arbetsgivaren (företaget, organisationen) och den lokala arbetstagarorganisationen (SSR-förening, Akademikerförening eller Saco-S-förening). Det är föreningen som är lokal part – aldrig enskild facklig företrädare eller enskild medlem.

Vad finns det för kollektivavtal?

Ett kollektivavtal innehåller flera olika avtal som tillsammans utgör arbetsvillkoren för de anställda på en arbetsplats. Kollektivavtal ser olika ut beroende på arbetsplats, bransch och yrkesområde men de flesta brukar i regel innefatta villkor för samma saker.

Vilka parter kan förhandla om ett kollektivavtal?

Det är alltid facket som är den ena parten i en sådan här förhandling, men från arbetsgivarens sida så kan det vara antingen en enskild arbetsgivare eller en arbetsgivarorganisation som är motparten. Det som förhandlingen utmynnar i är det som kallas kollektivavtalet.

Share this post