Ny

Vad ar det for moms pa mobiltelefoni?

Vad är det för moms på mobiltelefoni?

Momssatsen för mobiltelefoni är normalt 25 % och avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bokför den ingående momsen på det konto som används för att bokföra utgiften för mobiltelefoni.

Finansdepartementet föreslår att försäljning av bland annat mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer ska omfattas av omvänd skattskyldighet för moms. En sådan ändring innebär att både säljare och köpare måste vara uppmärksamma på hur momsen ska hanteras vid varje försäljning och inköp av sådana varor.

Varför har man omvänd skattskyldighet?

I Sverige används omvänd skattskyldighet framförallt inom bygghandeln. Detta för att förhindra skattefusk när en köpare drar av moms som sedan inte betalas av säljaren.

Varför omvänd byggmoms?

Ett annat ord för omvänd byggmoms är omvänd momsskyldighet. Anledningen bakom reglerna är att motverka skattefusk som bygger på att köpare gör avdrag för moms som inte betalas av säljaren.

När blir det omvänd skattskyldighet?

Normalt är det den som säljer varor eller tjänster som tar ut moms vid försäljningen och betalar in den till staten. Vid omvänd skattskyldighet är det i stället köparen som är skyldig att betala moms till staten.

När ska Momsredovisningen vara inne?

26/5-2021 – Moms för april 2021 skall vara betald. Moms- och arbetsgivaredeklaration för april 2021 skall vara inkommen. 14/6-2021 – AGA och källskatt för maj 2021 skall vara betald. 28/6-2021 – Moms för maj 2021 skall vara betald. Moms- och arbetsgivaredeklaration för maj 2021 skall vara inkommen.

Vem får använda omvänd moms?

Vid handel inom EU. Vid handel inom EU:s momsområde gäller omvänd skattskyldighet i följande fall: när en vara transporteras mellan två länder och under förutsättning att köparen åberopar ett giltigt VAT-nummer (momsregistreringsnummer) i sitt land.

När fakturerar man med omvänd moms?

Du ska använda omvänd skattskyldighet om följande två villkor är uppfyllda: Du säljer särskilt angivna byggtjänster, byggstädning eller hyr ut arbetskraft för dessa tjänster, i Sverige. Köparen av tjänsterna är en näringsidkare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster.

När infördes Byggmoms?

Den 1 juli 2007 infördes nya momsregler inom byggbranschen vid försäljning av byggtjänster.

Hur bokför man omvänd skattskyldighet?

Om omvänd skattskyldighet skall tillämpas för inköpet så kan man justera bort totalbeloppet på konto 4599 och bokföra det momspliktiga beloppet på ett konto i kontogrupp 44 (ett konto som har en momskod kopplad till sig) samt bokföra utgående och ingående moms på beloppet.

När ska deklarationen vara inne för företag?

Driver du enskild näringsverksamhet är sista dag för att lämna Inkomstdeklaration 1 och bilaga NE den 2 maj 2022. Driver du ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, förening eller en stiftelse är det företagets bokslutsdatum som påverkar vilken dag du senast ska lämna inkomstdeklarationen.

Share this post