Allmänning

Vilka tre huvuddelar bestar en kylare av?

Vilka tre huvuddelar består en kylare av?

Kylare tillverkas ofta av koppar eller aluminium. Fläkten kan antingen drivas av en elmotor, eller av fläktremmen, i den sistnämnda lösningen så är fläkten monterad på hjulet för vattenpumpen. Den kan antingen vara direkt fastskruvad i hjulaxeln, eller kopplas till och från med en värmekänslig viskokoppling.

Vad finns i kylaren?

Det finns tre olika typer av glykol

  • Blå glykol – bildar en skyddande hinna i motorn som motverkar korrosion.
  • Röd, gul eller orange glykol – innehåller organiska syror som tar hand om de restprodukter som bildas och motverkar därigenom korrosion.
  • Blågrön – en hybridvariant som kombinerar dessa två egenskaper.

Vad består kylarvätska av och vilket blandningsförhållande i ska användas?

Vanligtvis består den av en blandning av glykol, avsaltat vatten och olika korrosionshämmande tillsatser. Glykolen sänker fryspunkten på vattnet i kylarvätskan så att den är flytande vid temperaturer under 0 °C. Vid blandningsförhållandet vatten/glykol 1:1 ligger fryspunkten på c:a -35 °C.

Vilka 2 olika typer av kylsystem finns det?

Man skiljer mellan passiv kylning där man låter värme sprida sig från en varmare plats till en kallare, eller aktiv kylning där man ”pumpar” värme från en plats med lägre temperatur till en med högre.

Hur fungerar luftkyld motor?

För en bilmotor krävs det att luften forceras förbi kylflänsarna med hjälp av en fläkt. Luften är ett sämre kylmedium än vatten, men å andra sidan finns det möjlighet att tillföra stora mängder luft utifrån och blåsa ut den varma luften.

Vad består lödtenn av?

Lödtenn är en legering mellan bly och tenn. Bly har smältpunkten 327,43°C och tenn smältpunkten 231,9°C. Metallerna är ömsesidigt lösliga i varandra. Vid tillräckligt hög temperatur smälter såväl blyet som tennet.

Vad gör kylaren i bilen?

Allt eftersom värmen i motorn ökar och uppnår en viss temperatur, öppnas denna termostat och låter kylmedlet med vatten passera. Denna vätskekombination hålls kvar i kylaren. När den sedan kommer till motorn så sprids den ut i cylindrarna och plockar upp värme som skapas genom friktion och brinnande bränsle.

Kan man hälla vanligt vatten i kylaren?

Några råd om kylarvätska: Blanda helst med avjoniserat vatten, även kallat batterivatten. Vanligt kranvatten innehåller i många fall både kalk, salt och mineraler. Dessa kan vara en risk och försämra överföringen av värme från motorn till vätskan, samt i värsta fall orsaka andra problem med kylsystemet.

Hur fungerar en kylbaffel?

Kylbafflar har samma funktion som luftkonditionering men skillnaden är den att medan luftkonditioneringen generellt sett bygger på en luft-luftvärmepump så bygger kylbafflar på att det finns ett centralt kylsystem installerat i huset.

Hur fungerar ett slutet kylsystem?

I den marina versionen av kylsystemet med sötvattenkylning, ersätts kylaren med en värmeväxlare. Havsvatten, i stället för luft, passerar genom värmeväxlaren och absorberar värmen från motorns kylvätska och släpps sedan överbord.

Share this post