Allmänning

Vad ar ett vardat sprak?

Vad är ett vårdat språk?

Klarspråk är språk som är vårdat, enkelt och begripligt – och framför allt anpassat efter mottagarnas behov. Det vanligaste är att man med klarspråk menar myndighetstexter som är skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Oftast handlar det om skrivna texter, men även det muntliga språket omfattas.

Är vårdat tal?

Vikten av ett vårdat språk anges ej i kursplanen för svenska, vilket vi menar vara en stor brist. Visserligen anges som ett mål att sträva efter att eleven ”kan analysera, bearbeta och förbättra sitt språk både självständigt och i samarbete med andra”, men vikten av att uttrycka sig vårdat i tal och skrift saknas.

Vad är en Kränkningsanmälan?

Kränkande behandling: ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) kränker ett barns eller en elevs värdighet. Hur det följs upp beror delvis på den plan som huvudmannen (t. ex. kommunen om det är en kommunal skola) ska ha upprättat).

Vad är en fysisk kränkning?

Verbala kränkningar: Elaka ord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter (hårda och elaka ord som någon skriver i en chat). Fysiska kränkningar: Slag, sparkar, knuffar, sabotage och förföljelse (någon loggar in på en annan persons konto och lägger upp bilder).

Kan man anmäla för kränkning?

Om du till exempel blivit kränkt, sexuellt ofredad, trakasserad eller utsatt för våld av en privatperson, kan du anmäla det till polisen. Vi akuta hot ring alltid 112!

Vad menas med Kanslisvenska och vad är typiskt för den?

Kanslisvenska är det framställningssätt av svenska som ansetts känneteckna byråkratiska skrivelser från myndigheter sedan 1500-talet. Skrivsättet har uppstått ur juridikens krav på exakthet och opersonlighet och har inverkat på skriftlig framställan från myndigheter och juridiska texter generellt.

Hur skriver man en Kränkningsanmälan?

Så skriver du kränkningsanmälan: Kränkningsanmälan ska skrivas i den personens namn som är kränkt. Det är den som känner sig kränkt som ”äger” ärendet. Skriv sakligt. Skriv ej egna värderingar.

Hur går en Kränkningsanmälan till?

Anmälningsskyldigheten gäller oberoende av hur personalen fått reda på kränkningen och man ska inte göra någon egen värdering av hur allvarlig en händelse kan vara innan en anmälan görs. Objektiviteten gäller även för dig som rektor. En enda kränkning är tillräckligt allvarlig och ska därför anmälas!

Vad kan man bli om man läser språk?

Språkyrkena berör flera olika områden och arbetsuppgifter. Du kan till exempel arbeta som översättare, tolk eller med professionell språkgranskning åt organisationer och företag. Det bedrivs även en del språkvetenskaplig forskning på högskolor och universitet runt om i Sverige.

Share this post