Allmänning

Vad ar det for skillnad mellan allman vuxenpsykiatri och rattspsykiatri redogor for gallande lagstiftning?

Vad är det för skillnad mellan allmän vuxenpsykiatri och rättspsykiatri redogör för gällande lagstiftning?

Om du lider av en allvarlig psykisk störning och begår ett brott så kan du dömas till rättspsykiatrisk vård. Det är då domstolen som avgör om du ska dömas till rättspsykiatrisk vård istället för till fängelse. Förvaltningsdomstolen avgör när straffet ska upphöra.

Vad är det för skillnad på psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård?

Vid psykiatrisk tvångsvård handlar det i allmänhet om dagar eller veckor eller möjligen om månader, men vid rättspsykiatrisk vård ofta om flera år. Syftet är att patienten ska kunna medverka frivilligt till den vård som bedöms vara nödvändig och ta emot den hjälp som erbjuds.

Vilka regler som gäller för psykiatrisk tvångsvård?

Förutsättningarna för vård enligt LVM är att man behöver vård för att komma ifrån sitt missbruk av till exempel alkohol och narkotika. För att bli intagen för tvångsvård krävs: Att den som missbrukar inte går med på frivillig vård. Att den som missbrukar utsätter sig för allvarlig fara.

Hur vården är utformad och organiserad utifrån olika huvudmäns ansvarsområden och kompetenser?

Huvudman har huvudansvaret Landstinget är huvudman för sjukhusen och för folktandvården liksom för de olika länstrafikbolagen. Kommunerna är huvudmän för vård i hemmet och för annan social omsorg. Staten är huvudman för specialskolor för döva och hörselskadade elever. För att ta några exempel.

Hur ser ansvarsfördelningen ut inom psykiatrisk vård mellan kommuner och region?

9§ 1994:1099. 2Senaste lydelse 1994:89. En kommun har betalningsansvar för patienter vid enheter för somatisk akutsjukvård, geriatrisk vård eller psykiatrisk vård inom landstingets slutna hälso- och sjukvård som är utskrivningsklara och för vilka en vårdplan är upprättad.

Hur är psykiatrin organiserad i kommun?

Ofta är psykiatrin indelad i tre verksamhetsområden: barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri, rättspsykiatri. Psykisk ohälsa är ett vitt begrepp som kan innebära allt från psykisk sjukdom och allvarlig psykisk störning till att uppleva andra psykiska besvär och funktionsnedsättningar.

Share this post