Frågor

Vad ar skillnaden mellan punktogon och fasettogon?

Vad är skillnaden mellan punktögon och fasettögon?

Punktögon är mycket ljuskänsliga, men verkar inte ge något bildseende. (Förutom enkla ögon som punktögat finns hos vissa leddjur en sorts öga som kallas fasettögon, eller komplexögon. Dessa ögon består av ett stort antal mindre sammansatta enheter som kallas ommatidier, var och en med en egen lins.)

Vad ser en fluga?

Vissa arter kan lätt förväxlas med spyflugor som är en annan familj i insektsordningen tvåvingar. Flugans antenner består av tre korta segment. Flugor har så kallade fasettögon och bredvid finns också tre punktögon. Punktögonen är uppbyggda så att en enkel lins fokuserar ljuset mot en samling ljuskänsliga celler.

Hur vi kan se?

När ljuset når den bakre delen av ögat färdas det längs nerver i näthinnan som går ihop till ett nervstråk. De här bilderna färdas därefter hela vägen till hjärnan via synnerverna. När hjärnan bearbetar informationen vänder den bilderna igen så att vi slipper se världen upp och ned.

https://www.youtube.com/watch?v=9c74umxOyUw

Hur fungerar fasettögon?

Nästan alla insekter och kräftdjur har fasettögon. Varje ommatidium har en ljusbrytande lins (fasetten) längst ut. Bakom linsen ligger kristallkroppen och innanför denna syncellerna (fotoreceptorerna). Tillsammans ger alla fasettögonen en sammanhängande bild, liknande vår, av omgivningen till centrala nervsystemet.

Kan ha fasett ögon?

Fasettöga är en typ av ögon som förekommer hos insekter och kräftdjur. Fasettögonens yta består av en mängd hexagonala linser, fasetter. Hos daglevande insekter samlas ljuset från varje fasett till en enda syncell, så kallade appositionsögon.

Hur är fasettögon uppbyggda?

Fasettögonen består av en mängd hexagonala, (sexhörniga) linser, fasetter. Ljuset från varje fasett samlas till en enda syncell, så kallade appositionsögon. Husflugans honor är något större än hanarna och har större avstånd mellan ögonen.

https://www.youtube.com/watch?v=jnQHhLOygMg

Share this post