Frågor

Hur dodligt ar massling?

Hur dödligt är mässling?

Utbredningen av mässling har minskat, mycket tack vare ökad vaccinering av barn. Men fortfarande dör i snitt 380 personer om dagen av mässling, allra främst i låginkomstländer.

Hur länge håller vaccin mot mässling?

Efter två doser av vaccinet anses skyddet mot sjukdomen vara så gott som livslångt.

Hur smittsam är mässling?

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Då sprids små droppar med virus genom luften. Viruset kan sedan spridas till flera rum eller till och med i en hel trappuppgång. Om du inte har haft mässling och inte är vaccinerad kan du bli smittad.

Hur många dör av mässling i Sverige?

Under första årtiondet på 2000-talet har antalet dödsfall återigen ökat något; totalt fem personer har avlidit av mässling under åren 2000–2010. Dessa fem var alla vuxna. Den största minskningen i antalet dödsfall har alltså skett innan vaccination infördes.

Hur många dog i mässlingen innan vaccin?

Enligt WHO:s beräkningar dog 145 700 personer till följd av mässling 2013, de flesta var barn under fem år. Under 2010-talet har flera stora mässlingsutbrott också skett i Europa, till exempel i Frankrike och Rumänien, med tiotusentals smittade. Mässling är en sjukdom som kan utrotas med vaccination.

Kan Mässlingsvaccin smitta?

Nej. En person som vaccinerats med MPR-vaccin kan inte smitta en annan person.

Hur många har dött av mässling?

Mässling är den med vaccin förebyggbara sjukdom som orsakar mest dödsfall i världen. År 1980 dog 2,6 miljoner människor i sjukdomen; 1990 dog 545 000 personer och 2014 dog 73 000. De flesta av dem som infekteras och dör i sjukdomen är yngre än fem år.

Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Smitta kan ske från 4 dygn före debut av utslag till och med 4 dygn efter utslagen uppträtt.

Share this post