Rekommendationer

Vilken typ av material bor valjas for att skarma av gammastralning?

Vilken typ av material bör väljas för att skärma av gammastrålning?

För att skärma av gammastrålning används ofta bly och tjocka betongväggar (i betong och sten kan gammastrålning tränga in någon meter). Neutronstrålning uppstår när en partikel med hög energi krockar med en atomkärna så att den splittras och då frigör en neutron.

Hur mycket bly krävs för att stoppa gammastrålning?

Det är det som gör att den är joniserande. Gammastrålning når längre än alfa- och betastrålning. För att bromsa den, krävs ett flera centimeter tjockt blylager. Tre olika sorters strålning, som har två saker gemensamt: Alla tre kan bildas när atomkärnor av radioaktiva ämnen faller sönder och alla tre är joniserande.

Hur farligt är gammastrålning?

Tack vare deras genomträngande förmåga används gammastrålning och röntgenstrålning inom medicinen som till exempel i datortomografi och strålbehandlingar. Då strålningen är joniserande kan den förändra molekyler, särskilt DNA, vilket kan orsaka cancer.

Vad gör neutronerna?

Varför finns det neutroner i atomkärnan? I en atomkärna med två eller flera plusladdade protoner borde dessa partiklar repellera varandra. För att undvika detta finns neutroner, vars funktion kan demonstreras med magneter på OH-projektor. Med enbart magneter (protoner) visar man, att dessa repellerar varandra.

Hur kan man upptäcka joniserande strålning?

När man skall mäta strålning eller radioaktivitet använder man en detektor eller en dosimeter. Detektor används för att söka av områden eller varna för strålning. Dosimeter används för att logga och varna för personlig exponering.

Vad har en proton för laddning?

proton [-to:ʹn] (en bildning till grekiska prōʹtos ’först’, efter mönster av elektron), elektriskt laddad kärnpartikel, kärnan i väteatomen. Denna partikels massa är 938,28 MeV/c2 eller 1,6726·10−27 kg. Dess elektriska laddning är +1.

Vad rör sig runt om atomkärnan?

Atomkärnan utgör nästan hela atomens massa, då protonen och neutronen båda är cirka 1800 gånger tyngre än elektronen. Elektronerna befinner sig i elektronmolnet som omger kärnan och detta elektronmoln är många gånger större än kärnan. En atom är ungefär 0,1 nanometer (1 ångström) i diameter.

Share this post