Frågor

Kan man paverka det undre blodtrycket?

Kan man påverka det undre blodtrycket?

Blodtrycket påverkas bland annat av hur mycket du väger. Därför kan det vara bra att gå ner i vikt om du väger för mycket. En viktminskning på bara några kilo kan sänka både blodtrycket och halterna av blodfetter och blodsocker. Tillsammans bidrar det troligen till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det kan då vara bra att försöka göra något åt den, till exempel genom övningar i så kallad mindfulness. En alltför hög alkoholkonsumtion är en vanlig och ofta underskattad orsak till för högt blodtryck. Att dricka mindre alkohol leder då oftast till en tydlig sänkning av blodtrycket.

Vad är systoliskt blodtryck?

Vad är systoliskt blodtryck? Systeliskt blodtryck hämvisar till det tryck på artärerna som uppkommer då hjärtat dras samman och pumpar blod till artärerna. Ett systoliskt blodvärde bör ligga under 120, och ett värde över 140 indikerar ett högt blodtryck, eller hypertoni.

Vad är blodtrycket i enheten?

Blodtryck mäts i enheten mm Hg (millimeter kvicksilver). Ditt blodtryck består av två siffror med ett snedstreck mellan, och den första siffran är alltid den högsta. Ett blodtryck kan t ex se ut så här: 125/85 (det uttalas ”125 över 85”). De två olika blodtrycksvärdena kallas:

Vad är systoliskt blodvärde?

Ett systoliskt blodvärde bör ligga under 120, och ett värde över 140 indikerar ett högt blodtryck, eller hypertoni. Alla värden däremellan betraktas som gränsvärden och bör kontrolleras regelbundet.

Vad är normalt blodtryck och för lågt blodtryck?

Det finns ingen skarp gräns mellan normalt blodtryck och för lågt blodtryck, för om man mår bra i övrigt är det inte osunt att ha ett lågt blodtryck. Normalt säger man att ett systoliskt blodtryck under 100 mm Hg är ett lågt blodtryck. Ett lågt blodtryck kan dock vara ett tecken på underliggande sjukdom.

Share this post