Populära

Hur bildas pollen?

Hur bildas pollen?

Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna. I pollenkornen finns växtens hanceller. Pollen sprids på flera sätt, med insekter, vind och ibland vatten. Många växter sprider pollen med vinden och ofta bildar just dessa vindpollinerande växter enorma mängder pollen.

Varför kommer pollen?

Pollen är blomväxter och barrträds ena befruktningsorgan. För att en pollinering (förökning) ska ske behöver pollen, som innehåller fröväxternas hanliga könsceller, oftast ta sig till en annan växt. Detta kallas för korspollinering. Det finns även en typ av pollinering som kallas för självpollinering.

Kan man få ont i kroppen av allergi?

Allmänt om allergier När kroppen utsätts för ett så kallat allergen frigörs bland annat histamin i slemhinnorna. Då vidgas blodkärlen och slemhinnan svullnar vilket påverkar exempelvis hud och luftvägar – oftast drabbas näsa och ögon, men reaktionen kan även leda till nässelutslag och astma.

I vilken ordning kommer pollen?

Sveriges pollensäsong – Pollen från vår till höst Det är vanligast att man är allergisk mot björk- och gräspollen. Pollensäsongen kan delas in i tre perioder; först våren då lövträden blommar, därefter sommaren med gräspollen och slutligen sensommaren/hösten som är säsong för gråbo.

Kan man få ont i kroppen av pollen?

Det kan bero på att allergin orsakar astmabesvär. Typiska symtom för astma som beror på pollen är att du får ihållande hosta, svårt att andas och pipande andning. Vanligast är att du får astmasymtom de dagar när det är mycket pollen i luften. Du kan också få astmabesvär när du är ute och rör dig under pollensäsongen.

Vilka är de vanligaste allergiska symtomen?

Vanligast är symtom från mag-tarmkanalen (illamående, magont, diarré), huden (eksem eller nässelutslag) och/eller luftvägarna (astma). Andra symtom är klåda i munnen, svullnad i läppar och svalg, rinnande ögon och snuva.

Share this post