Trendig

Vad ar larbenshalsen?

Vad är lårbenshalsen?

Lårbenshals (latin: collum (ossis) femoris) är, i människans skelett, det benutskott som i lårbenet (os femoris) förbinder lårbensskaftet (corpus femoris) och lårbenshuvudet (caput femoris). Lårbenshalsen har stor betydelse för huvudets funktion vid rörelser i höftleden (art.

Vad betyder Epicondylus?

Tennisarmbåge (lateral epikondylit), ibland kallad enbart ”tennisarm”, är värk i armbågen som uppkommer av överbelastning, vanligen efter upprepade rörelser med armen. Detta ska skiljas från olekranonbursit som är en inflammation (bursit) i armbågens bursa som utlöses av överansträngning.

Var sitter femur?

Det längsta och största benet i skelettet. Det sitter mellan höften och knät.

Vad händer vid ett brott på lårbenshalsen?

Ibland leder fallet bara till en spricka i lårbenet eller lårbenshalsen. Du kan ställa dig upp och gå, men det gör ont i höften. När du sedan fortsätter belasta benet kan det leda till att det går av helt. Då gör det mycket ont och du kan inte längre gå.

Var ligger lårbenet?

Lårben (latin: femur) är det längsta, tyngsta och starkaste benet i människans skelett, och bildar benstomme i Låret. Lårbenet är ledat mot bäckenet (pelvis) i höftleden (art. coxae) och mot skenbenet (tibia) och knäskålen (patella) i knäleden (art. genus).

Vad är collum Femoris fraktur?

En cervikal höftfraktur: Definieras som en fraktur av lårbenshalsen, collum femoris (se figur nedan) Är belägen innanför höftledens kapsel (intrakapsulär) Betecknas ibland enbart collum-fraktur.

Vad är Pertrokantär fraktur?

Drabbar området utanför höftledens ledkapsel, d v s lateralt på collum femoris, trokanter majorområdet och eventuellt även trokanter minorområdet. Dessa frakturer kan vara odislocerade och stabila, men också kraftigt splittrade och höggradigt instabila.

https://www.youtube.com/watch?v=s44m_ZbRgIw

Share this post