Frågor

Vad betyder ordet preventivmedel?

Vad betyder ordet preventivmedel?

Preventivmedel är medel för familjeplanering, det vill säga att förhindra eller förebygga graviditet. Till preventivmedlen kan räknas också naturliga preventivmetoder, som att avstå från samlag då befruktning skulle vara mest sannolikt, och sterilisering.

Vilka p-piller ska jag ha?

Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll. Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta.

Vad finns det för olika preventivmedel?

Olika preventivmedel:

  • Kombinerade p-piller. Är det som i folkmun kallas p-piller.
  • P-ring. Ett kombinerat preventivmedel som innehåller både östrogen och gestagen, och fungerar på samma sätt som p-piller.
  • P-plåster.
  • Minipiller/mellanpiller.
  • Hormonspiral.
  • P-stav.
  • P-spruta.
  • Kopparspiral.

Hur får man preventivmedel?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller, det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare.

När kom den moderna kondomen?

1839 Premiärgummi. De allra första kondomerna bestod av olika typer av tyger eller djurtarmar och utvecklades som skydd mot könssjukdomar för tusentals år sedan. De första skräddarsydda kondomerna i gummi kom 1839, 20 år senare kom massproduktion igång.

Vilka preventivmedel skyddar bäst?

Långverkande metoder som p-stav, hormonspiral och kopparspiral är de allra säkraste metoderna.

Vad är säkrast p-piller eller kondom?

Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller. Men även om p-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet så skyddar det inte mot könssjukdomar. Är du osäker om den du har sex med kan ha en könssjukdom är det säkrast att använda kondom också.

Hur många olika preventivmedel finns det?

60 år senare är p-piller ett preventivmedel som används av uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor över hela världen.

Vilka preventivmedel är lämpliga för olika åldersgrupper?

Preventivmedel (skydd mot graviditet) ska vara tillgängliga för alla som har behov av dem. Det finns ingen åldersgräns för preventivmedel och kvinnan behöver inte undersökas gynekologiskt när hon börjar använda dem. Kondom är fortfarande det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.

Vart kan man få p-piller?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning om du vill börja med p-piller. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare.

Share this post