Blogga

Vad ar os ilium?

Vad är os ilium?

Bäckenet består hos en vuxen människa av tre ben: Höger och vänster höftben (os coxae) och korsbenet (os sacrum). Höftbenet består fram till övre tonåren av tre separata ben: Det övre tarmbenet (os ilium) samt nedtill, ett främre blygdben (os pubis) och ett bakre sittben (os ischii).

Vad är Ramus Superior?

Sittbenet kan uppdelas i två delar: en corpus och en ramus. Blygdbenet (os pubis) utgör den platta, främre och nedre delen. Blygdbenet kan uppdelas i en corpus och två rami, ramus superior och ramus inferior.

Vad är stora bäckenet?

Bäckenet byggs upp av korsbenet och två höftben. Höftbenen är i sin tur uppbyggda av tre ben som kallas tarmben, sittben och blygdben. Tarmbenet har en stor vinge som skyddar tarmarna. Området mellan vingarna kallas stora bäckenet, medan den nedre delen av bäckenet som ligger framför korsbenet kallas lilla bäckenet.

Hur många ben har vi i handen?

Handleden är leden mellan strålbenet, armbågsbenet och handloven. Handloven består av åtta små ben som hålls ihop av starka ledband. Handlovsbenen ligger ordnade i två rader. Handleden kan röras framåt, bakåt och kan vridas.

Vad är korsbenet?

Svensk definition. Fem sammanfogade ryggkotor som bildar en triangelformad struktur på bäckenets baksida. Korsbenet artikulerar uppåt med ländkotorna, nedåt med svansbenet och framåt med bäckenets höftben. Korsbenet stärker och stabiliserar bäckenet.

Var sitter Höftkammen?

Tarmbenskammen, här kallad ”Crest of ilium”, utgör höftbenets övre kant. Höft(bens)kam eller tarmbenskam (latin: crista iliaca) är, i människans kropp, benkammen som kröner tarmbenet (os ilium) och därmed även höftbenen (os coxae) samt bäckenet (pelvis).

Vad gör höftbenen?

Höftleden är en stor led som tål stor belastning. Ledbanden som förstärker stabiliteten i höftleden går från bäckenbenet (pubisbenet, höftbenet och ved sidan av sittbensknuten) till lårbenet. I ledytan är det brosk som gör att leden kan röras i en friktionsfri glidrörelse.

Vad är Trokantär fraktur?

Benet i höften kan i huvudsak brytas på två olika ställen. Brottet går antingen genom själva lårbenshalsen som sitter högst upp på lårbenet under ledkulan, så kallad cervikal fraktur, eller genom övre delen av lårbenet där musklerna har sitt fäste, så kallad trokantär fraktur.

Vilka ben utgör bäckenet?

Bäckenet byggs upp av korsbenet och två höftben. Höftbenen är i sin tur uppbyggda av tre ben som kallas tarmben, sittben och blygdben. Tarmbenet har en stor vinge som skyddar tarmarna.

Share this post