Rekommendationer

Vad ar Angdiffusion?

Vad är Ångdiffusion?

Ångdiffusion. Ångdiffusion sker från högre ånghalt till lägre ånghalt, därför finns det en ständigt pågående transport av vattenånga genom klimatskalet, inifrån och ut. Fukttransporten sker dels i ångform genom diffusion och konvektion, dels i vätskeform genom kapillärsugning.

Vad är Kapillärtransport?

Kapillärtransport Betyder att fukten transporteras i vätskeform i ett materials kapillärer (fina sammankopplade kanaler, porer). Detta händer exempelvis i plattor som läggs på marken i äldre källare. Kapillär transport är ett relativt snabbt sätt för fukten att transporteras i byggnadskonstruktioner.

Vad menas med Kapillärbrytning?

Vad är kapillärbrytande material? Kapillärbrytande material är material som står emot fukt och vatten. Det finns en anledning till att cellplast har blivit en standard i husgrunder i Sverige och det är för att det är kapillärbrytande.

Vad menas med Fibermättnadspunkt?

Cellväggen i träet kan uppta vatten till en viss övre gräns då träsubstansen blir mättad med vatten. Motsvarande fuktkvot kallas fibermättnadspunkten. Över fibermättnadspunkten anses fukttransporten i trä i första hand ske genom kapillär strömning och i mindre grad genom ångdiffusion.

Vad är skillnaden mellan konvektion och diffusion?

Diffusionens riktning blir därför nästan uteslutande inifrån och ut under höst, vinter och vår. Vattenånga i luften kan också transporteras med luftrörelser, konvektion, som drivs av skillnader i lufttryck. Strömningsriktningen går från högt till lågt lufttryck.

På vilka sätt kan fukt transporteras?

Fukt kan transporteras på olika sätt i husets olika delar. Vatten i vätskefas kan transporteras via tyngdkraften och kapillärkrafter. Luftfukt transporteras via konvektion och diffusion. Regn och smältvatten, som läcker in genom tätskikt påverkas av tyngdlagen.

Vad är Kondensering eller kondensation?

Kondensering eller kondensation är en ändring av aggregationstillståndet hos en substans till en tjockare fas, såsom när en gas (eller ånga) övergår till vätska.

Vad är en kondensator?

En kondensator är grovt förenklat två plattor med ett avstånd emellan och mellan dessa uppstår en laddning, en kapacitans kallad C, som mäts i Farad, som av praktiska skäl delas upp i mindre storlekar, som uF (μF) (mikrofarad), nF (nanofarad) och pF (pickofarad) osv. Se länk om konvertering mellan dessa olika enheterna.

Vad kallas för kondensat vatten?

Vätska som har kondenserat från ånga kallas för kondensat . Vatten som ses på utsidan av ett kallt glas en varm dag är kondens. Motsatsen till kondensering är förångning, då en vätska övergår till gas eller ångform. Se även avdunstning och förångning.

Vad är kondensatorns kapacitans och resistans?

Här visas att en kondensator egentligen består av både resistans, kapacitans och induktans. C är kondensatorns kapacitans, Risol är isoleringens resistans av den dielektriska delen. Resr är resistansen av motståndet hos kondingen och denna kallas ESR (viktig faktor för många applikationer inom strömförsörjning etc.).

https://www.youtube.com/watch?v=vCQPaohwxHc

Share this post