Populära

Vad exporterar Lettland?

Vad exporterar Lettland?

Skogs- och byggindustrin har däremot ökat och det sker en positiv utveckling inom möbel- och textilindustrin. Fisket är viktigt och mer än två tredjedelar av sillfångsten exporteras. Lettland handlar mest med andra EU-länder men handeln med Ryssland har ökat under de senaste åren.

Vad producerar Lettland?

Lettland är fattigt på förädlingsbara mineraler men har rika förråd av torv, kalksten, sand och lera samt gott om skog, som används för produktion av trävaror. Det finns också vissa små olje- och gasreserver.

Vilka naturtillgångar har Litauen?

Litauen har sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991 kämpat för att minska sitt beroende av rysk gasimport för sin energiförsörjning. När en ny terminal för flytande naturgas invigdes i Klaipėda 2014 ökade landets möjligheter att nå målet, men i början av 2020-talet hade det ännu inte infriats.

Vad är exporten av tjänster i Sverige?

Mycket är industrivaror men exporten av tjänster ökar starkt. Till största delen exporterar Sverige olika typer av fordon, maskiner, telekomprodukter, vapen och produkter för skogsindustrin. Vi exporterar också alltmer affärstjänster och tjänster inom data och information.

Vad är övriga råvaror i exporten?

6,6 % är bränslen, smörjoljor och el, 6,2 % är råvaror utom bränslen. Livsmedel, drycker och djur utgör 6,1 %, övriga varor 0,5 % och diverse färdiga varor 9,4 %. Även den svenska basindustrin står för en betydande del av exporten. Då avses gruvindustrin, kemisk industri, stål- och skogsindustri.

Vad är Europas största exportvaror 2019?

Sett till världsdelar är Europa den klart största marknaden för svenska exportvaror. 2019 uppgick exporten dit till 1 105 miljarder kronor. En stor del av detta, 879 miljarder kronor, utgjordes av export till andra EU -länder.

Vad utgör den svenska varuexporten?

Över 40 procent av den svenska varuexporten utgörs av maskiner och transportmedel. Hit räknas bland annat också export av telekomprodukter. Sveriges basindustri svarar även den för en betydande del av den svenska varuexporten. Till basindustrin räknas i allmänhet skogsindustrin, stål- och gruvindustrin samt den kemiska industrin.

Share this post