Allmänning

Nar ar det lagt vatten?

När är det lågt vatten?

Genomsnittligt lufttryck vid havsytan i Sverige är omkring 1013 hPa. Ett normalt år varierar lufttrycket mellan cirka 950 hPa och 1050 hPa. Om 1013 hPa motsvarar medelvattenståndets nivå skulle det i teorin innebära en vattenståndsvariation på mellan +63 cm och -37 cm relativt medelvattenståndet.

Vad är medelvattenstånd?

Medelvattenstånden representerar havets genomsnittliga nivå över åren och utgör referensnivå för höjdsystemet RW – Relative Water Level. Höga och låga vattenstånd som uppkommer under året pendlar kring den nollnivå som definieras av årets beräknade medelvattenstånd.

Hur blir det högvatten?

Det uppstår på grund av solens och framförallt månens dragningskraft på jorden. Höjden på tidvattnet runt Sverige är liten, några decimeter längs Västkusten och enbart ett fåtal centimeter i Östersjön. Vid flod stiger vattenytan tills högvatten uppnås.

Vad är normalt vattenstånd?

Den normala variationen i Östersjön ligger på -0,5 m till + 0,5 m men kan i vissa fall nå upp till 1 meters skillnad.

Vad är det som påverkar vattennivån i Östersjön?

Vattenstånd påverkar in- och utflöden Är det högt i Östersjön och lågt i Kattegatt så strömmar mycket vatten ut, är det högt i Kattegatt och lägre i sydvästra Östersjön så flödar vatten in i Östersjön. Ihållande västliga vindar har ökat tillförseln från Nordsjön, vilket medfört att vattenståndet Kattegatt varit högt.

Hur mycket är 7 sekundmeter?

Vindskalan

Vindstyrka Benämning Hur sjön ser ut
4-5 m/s God bris Vågkammarna börjar brytas, glasaktigt skum bildas.
6-7 m/s Frisk bris Längre vågor, flera vita skumkammar.
8-10 m/s Styv bris Vågorna mer utpräglade och långa, överallt vita skumkammar.
11-13 m/s Hård bris Större vågberg, vita vågkammar breder ut sig över större ytor.

Share this post