Blogga

Var sitter kardanaxeln?

Var sitter kardanaxeln?

I en bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven bil är kardanaxeln kopplad till växellådan framtill och till bakaxeln baktill i bilen. Som du förstår är denna komponent av det längre slaget och den tar också en del plats.

Vad är en kardanaxel?

En kardanaxel är en form av drivaxel som används i sammanhang där ett maskineri är i behov av ett vridmoment. Den fungerar på det sättet att kardanaxeln kopplas mellan två komponenter och med hjälp av ett vridmoment så kontrollerar den rotationen på båda komponenterna, och mer eller mindre “sammansvetsar” dem.

Hur många Kardanknutar har en kardanaxel?

Kardanaxeln består vanligtvis av en till tre axeldelar som är förbundna med knutkors och som hålls på plats av ett eller flera stödlager, i ena änden brukar det också finnas en s.k. Hardyskiva som ska ta upp ryck och ev.

Vad heter de fyra delarna i en drivknut?

Konstruktion. Det finns ett antal olika varianter på drivknutar: kardanknut, Tracta, Rzeppa, Weiss, Tripod, dubbelkardan, Thompson-koppling och Malpezzi.

Vad har man gjort med kardanaxeln för att den inte skall komma i obalans?

ett klassiskt sätt är slangklämmemetoden: Lägg dig under bilen ”PALLBOCKAR !!!” med drivlinan snurrande… Markera vart det kastar mha en rits eller penna medans det snurrar. montera slangklämma med den tunga sidan mittemot ritsningen. Är det för mycket eller för lite med en slangklämma så tar man två st.

Var sitter Hardyskivan?

Hardyskivan sitter nära motorn som en anslutningspunkt för kardanaxeln. Kardanaxeln är en roterande stång avbruten mitten av en led som kompenserar för bilens svängande rörelser. Motorn driver bakhjulen via kardanaxeln och de i sin tur förser permanent motstånd.

Vart sitter knutkors?

Det är en knut (kardan) som sitter mellan rattaxel och styrväxel.

Var i kraftöverföringen olika typer av drivknutar kan användas?

Man använder drivknutar i första hand i framhjulsdrivna bilar, men de förekommer även i bakhjuls- eller fyrhjulsdrivna bilar med delad bakaxel. Det finns en inre drivknut, som sitter monterad mot bilens växellåda eller bakaxelns differential, och en yttre drivknut som sitter mot hjulsidan.

Share this post