Ny

Vad ar aura vid migran?

Vad är aura vid migrän?

Innan migränen bryter ut är det vanligt att uppleva migrän med aura. Vanliga symtom på migrän med aura är att man får besvär med synen. Det kan exempelvis handla om att man upplever ett tomt hål i synfältet, ser suddigt eller dubbelt samt att det flimrar framför ögonen.

En del får så kallad aura i samband med huvudvärken. Den vanligaste typen av aura är att du upplever synfenomen. Det kan till exempel vara ett växande tomt hål i synfältet, suddiga dallrande synintryck, sicksackmönster, blixtar, flimmer eller dubbelseende.

Hur länge kan man ha ett migränanfall?

Innan migränen utlöses kan man drabbas av humörsvängningar, trötthet, koncentrationssvårigheter eller ett sug efter sötsaker. Ett migränanfall utan aura kan vara mellan en halv timme och tre dygn. Efter attacken är det inte ovanligt att man känner sig utmattad och kraftlös.

Finns det olika typer av migrän?

Det finns två olika sorters migrän: migrän med aura och migrän utan aura. Migrän med aura är ovanligare, men migrän utan aura är be- tydligt vanligare. Cirka 80–85 % av migrän förekommer utan aura. Frekvens, längd och svårighetsgrad av migränattacker varierar mycket.

Varför får man ögon migrän?

Vad utlöser ögonmigrän? Ögonmigrän kan bero på exempelvis stress, hormonförändringar, sömnbrist eller väderomslag.

Hur mår man efter migränanfall?

Efter migränanfallet kan man bli trött, lättirriterad och apatisk. Vid ett kraftigt anfall kan man känna sig mörbultad och slut upp till ett par dygn efteråt. Migränsmärtan kan komma plötsligt eller med olika försymtom. En del får så kallad aura innan huvudvärken börjar.

Vad kan orsaken till spänningshuvudvärk vara?

Värken kan ofta utlösas av oro, stress och sömnbrist. Spänningshuvudvärk börjar vanligtvis när du är mellan 20 och 40 år, men även barn kan få det. Namnet spänningshuvudvärk kommer av att man tidigare trodde att det var spända muskler runt skallen eller i nacken som gör att man får ont i huvudet.

Hur mår man efter migrän?

Vad är komplicerad migrän?

Attackvis påkommen ensidig, intensiv och pulserande huvudvärk är typiskt. Associerade symtom är illamående och ljus- och ljudkänslighet, ibland luktkänslighet. Huvudvärken kan sidoväxla mellan attacker (ibland dubbelsidig). Attacker med och utan aura kan förekomma hos samma person.

Vad kan man göra åt spänningshuvudvärk?

Du kan använda receptfria läkemedel mot värk innehållande de verksamma substanserna paracetamol, ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra. Det kan variera från person till person vilket läkemedel som ger bäst effekt så du får pröva dig fram, men inte vid samma tillfälle. Paracetamol har effekt i 4-5 timmar.

Hur länge håller spänningshuvudvärk i sig?

Spänningshuvudvärk brukar beskrivas som en tryckande värk eller som en för trång mössa över huvudet. Stress, sömnbrist och spända muskler är vanliga utlösande faktorer. Värken är oftast tillfällig och brukar gå över av sig själv efter några timmar.

Share this post