Trendig

Vad ar Kyssjuka?

Vad är Kyssjuka?

Körtelfeber, mononukleos eller kyssjuka, är en infektionssjukdom vars främsta symtom är halsont, hög feber och svullna lymfkörtlar i hals, armhålor och ljumskar. Sjukdomen orsakas av Epstein-Barrvirus (EBV), även kallat humant herpesvirus 4, som sprids mellan människor genom direktkontakt, främst via saliv.

Hur vet man att det är körtelfeber?

Patienten har oftast hög feber, och lymfknutor på halsen, i armhålorna och i ljumskarna är mestadels förstorade (Därav det svenska namnet på sjukdomen). Mjälten och levern brukar också bli inflammerade och svullna.

Hur blir man av med Epstein Barr virus?

Även intag av specifika tillskott baserade på naturliga substanser så som bioflavonoiderna luteolin och apigenin (finns naturligt i tex selleri, persilja och timjan) har visat sig vara effektivt mot just EBV (7).

Vad har mjälten för funktion i kroppen?

Mjälten är ett knytnävsstort organ, beläget i bukhålans övre vänstra del. Dess viktigaste uppgift är att bryta ned förbrukade röda blodkroppar. Mjälten deltar också i kroppens försvar mot infektioner. Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t.

När är man Smittfri från körtelfeber?

Viruset smittar via saliv och drabbar främst barn och tonåringar. Det tar ungefär 4–10 veckor från det att du smittats tills du blir sjuk. Du kan själv sedan smitta andra personer i din omgivning under några veckor.

Hur länge smittar körtelfeber efter man blivit frisk?

När kan man börja kyssas efter körtelfeber?

Du kan bli smittad om du pussar någon som har körtelfeber. Smittan brukar spridas genom saliv. Det tar oftast mellan fyra och sex veckor från att du har smittats till att du får symtom.

https://www.youtube.com/watch?v=p982WFtICWg

Vid körtelfeber brukar halsmandlarna bli svullna och röda och ha en gråvit beläggning. Sedan känner läkaren i armhålorna, i ljumskarna och på andra ställen på kroppen där det finns många lymfkörtlar. Det är för att känna efter om de är svullna eller ömma.

Är det farligt med förstorad mjälte?

En kraftigt förstorad mjälte kan leda till en allt för omfattande avskiljning av blodkroppar och ge brist på framför allt röda blodkroppar och ibland på trombocyter. Detta tillstånd benämns hypersplenism. Hypersplenismen behöver som regel kompenseras med blodtransfusioner.

Hur blir man av med EBV virus?

Behandling. Det finns inga etablerade behandlingsmetoder mot EBV. Behandling med det antivirala läkemedlet aciclovir är inte effektiv mot EBV, dock har ett antal mindre studier pekat på att valacyclovir minska mängden Epstein–Barr-virus hos personer med akut körtelfeber, vilket ledde till en minskning av symptombilden.

Hur länge ska man vila efter körtelfeber?

Annons: Smittsamheten vid körtelfeber är relativt låg. Tiden mellan smittan och sjukdomen brukar ligga på mellan 4-6 veckor. De akuta symtomen går över på 2-3 veckor, sedan kan trötthet sitta i en längre tid, ibland flera månader.

Hur vet man om man har Epstein Barr virus?

Symtom och komplikationer Patienten har oftast hög feber, och lymfknutor på halsen, i armhålorna och i ljumskarna är mestadels förstorade (Därav det svenska namnet på sjukdomen). Mjälten och levern brukar också bli inflammerade och svullna.

Vad är en CMV infektion?

Cytomegalovirus (CMV) tillhör herpesgruppens virus, och det ligger liksom andra herpesvirus latent i kroppen och aktiveras under vissa förhållanden (jämför med vattkoppor och körtelfeber). Sådan reaktivering av CMV-infektionen hos patienter med immunbristsjukdomar är ett stort problem.

Hur vet man om man har en förstorad mjälte?

Mjältförstoringen kan variera hos en och samma person, och det kan också vara stora skillnader mellan olika personer med sjukdomen. Mjälten kan vara så förstorad att den känns långt ner mot ljumsken. Förutom obehaget innebär det stora risker att mjälten skadas, till exempel i samband med stötar och slag mot kroppen.

Share this post