Rekommendationer

Ar mina tvangstankar OCD?

Är mina tvångstankar OCD?

Tvångstankar kan vara tankar eller fantasier som kommer fast du inte vill det. Tankarna kan kännas meningslösa, obehagliga eller göra att du får stark ångest eller känner äckel. Här är några exempel på vad tankarna kan handla om: Du är orolig för att du har glömt att låsa dörren eller stänga av spisen.

Hur man vet att man har OCD?

Symtom på tvångssyndrom

  1. rädsla för smitta eller att bli smutsig.
  2. osäkerhet och svårighet att klara osäkerhet.
  3. ett behov av att saker är i viss ordning eller i viss symmetri.
  4. rädsla för olyckor.
  5. aggressiva eller skrämmande tankar om att skada sig själv eller andra.
  6. oönskade tankar om sexuella handlingar.

Fakta: Ocd/tvångstankar Tvångstankar är störande tankar eller impulser som återkommer fastän du skulle vilja slippa dem. Eftersom de leder till obehag eller rädslor brukar man göra tvångshandlingar eller ritualer för att minska känslorna eller få bort tankarna.

Är tvångstankar psykisk ohälsa?

Tvångssyndrom (OCD) är en typ av ångeststörning där tvångstankar och ibland även tvångshandlingar tar mycket av en persons tid. Vanliga former av tvångsproblem kan handla om rädsla för smitta och sjukdom som leder till långdragna rengöringsritualer och rädsla för att orsaka andra skada.

Hur bryter man ett tvångsbeteende?

Forskning har visat att ett mycket effektivt sätt att bli av med tvångssyndrom, är att lära sig att stå emot sina tankar. Ett sätt att träna till exempel för den som är livrädd för att smutsa ner sig, är att hålla något smutsigt i händerna och sedan låta bli tvätta sig på tre timmar.

Hur utvecklas OCD?

Det är inte helt känt varför man får OCD. Forskning har visat att OCD kan ärvas inom familjer, men även att händelser i livet (som till exempel stress) kan ha en påverkan. OCD brukar kvarstå på grund av att man gör sina tvångshandlingar.

Vad ska man göra för att få bort tvångstankar?

Att öva lite i taget på saker som är obehagliga är ett sätt att vänja sig vid dem. Då kan tvångstankarna och tvångshandlingarna få mindre makt över dig. Efter ett tag brukar ångesten minska och det blir lättare för dig att själv bestämma över ditt liv. En del personer kan också behöva medicin för att bli bättre.

Är tvångstankar ångest?

– Tvångstankar är påträngande, jobbiga tankar som upplevs som att de inte är en del av ens egen tankevärld, men de är svåra att få bort och väcker mycket ångest.

Share this post