Allmänning

Varfor magnetrontgen vid brostcancer?

Varför magnetröntgen vid bröstcancer?

– Med MR-kamera får man en klarare bild av tumörens utbredning. Det gör att man till exempel kan minska antalet omoperationer med två tredjedelar, säger Virginia Gonzalez, ST-läkare i kirurgi vid Västmanlands sjukhus i Västerås och en av forskarna bakom studien.

MR visade generellt en överskattning av tumörstorlek vid bedömning av tumörutbredning. Utöver den redan diagnostiserade bröstcancern detekterades med MR ytterligare lesioner vilka ej var synliga vid mammografi både i det primära och det kontralaterala bröstet. MR i kombination med biopsi konstaterar maligna lesioner.

Kan man se bröstcancer på magnetröntgen?

Behandling Den vanligaste indikationen för MR – bröst är hereditet för bröstcancer.

Varför gör man magnetröntgen?

Undersökning med magnetkamera (även kallad magnetröntgen) används för att upptäcka och kartlägga en mängd olika sjukdomar och tillstånd som är svåra att se vid vanlig röntgen- eller datortomografiundersökning. Magnetkameraundersökning kallas i folkmun ofta för magnetröntgen.

Vad är en magnetröntgen?

Ibland kallas undersökningen för magnetröntgen, men det är ett felaktigt namn eftersom magnetkameran inte bygger på röntgenteknik. Det är vanligast att hjärnan, ryggen och de stora lederna undersöks. Mag-tarmkanalen, bäcken, blodkärl, hjärta och bröst kan också undersökas.

Kan en undersökning med magnetröntgen vara riskfullt för gravida kvinnor?

Att genomgå en undersökning med magnetröntgen kan vara speciellt riskfullt för gravida kvinnor. Det finns inga bevis för att det finns någon risk att fostret skulle skadas om mamman undersöks med magnetkamera, men det finns inte heller bevis som visar att det inte finns några risker.

Varför kallas magnetkameraundersökning för magnetkamera?

Därför skriver läkare vanligtvis inte remiss till magnetkameraundersökning om andra metoder kan användas. Magnetkameraundersökning kallas också för Magnetisk Resonans Tomografi, som förkortas MRT. Ibland kallas undersökningen för magnetröntgen, men det är ett felaktigt namn eftersom magnetkameran inte bygger på röntgenteknik.

Share this post